2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Gazdaság

1956 óta nem jött ilyen csapás

Az Egyesült Államokban is a szárazság okoz gondot a termelőknek. Az elmúlt fél évszázad legnagyobb aszálya sújtja a termőterületek 60 százalékát. A kukorica- és a szójabab-termés háromnegyede elszáradt. A terméshiány miatt ősszel az élelmiszerárak drasztikus emelkedésére számítanak.

1956 óta nem volt ilyen szárazság az Egyesült Államokban. Barack Obama elnök történelmi aszálynak nevezte a több mint két hónapja tartó rendkívül száraz időjárást, amely a farmereknek és az állattenyésztőknek egyaránt anyagi kárt okoz. A termőterületek 60 százalékán elszáradt a kukorica- és a szójababtermés. Az elmúlt hat év legalacsonyabb termésátlaga várható.

Fotó: Europress/AFP


Emelkednek az árak

A szűkös kukoricatermés nemcsak a kukorica árát, hanem az egyéb gabonákét is feljebb nyomta, mivel az állattenyésztőknek pótolniuk kell a kieső takarmányt. A tenyésztők pluszköltségei miatt  az élelmiszerárak is emelkedhetnek. A Morningstar értékpapír-elemzője rövid távon elsősorban az állati eredetű termékek, mint például a tojás árának emelkedését jósolja, s úgy véli, fél éven belül a marhahúsé is magasabb lesz.

Az aszály miatt több amerikai élelmiszeripari cég is a működésképtelenség határára kerülhet. Három hónappal az elnökválasztások előtt Barack Obama arra kérte a szenátust, hogy készítsen törvényjavaslatot az agrárszektor ötéves segélyezéséről.

Áthárítják a fogyasztókra

A Financial Times szerint ha valóra válnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium előzetes árbecslései, akkor az Amerikában főleg takarmánytermékek és etanol előállítására használt kukorica átlagára az idén rekordot dönt. Az amerikai szakminisztérium a londoni lap értesülése szerint az idei betakarítás kezdete utáni időszakra 7,50-8,90 dollár/véka közötti átlagárat jósol a kukoricára (1 véka 35,24 liter). A minisztérium most 10,8 milliárd véka (bushel) amerikai kukoricatermést vár, 2,2 milliárd vékával kevesebbet, mint alig egy hónappal ezelőtt. Az Egyesült Államok a világ első számú kukoricatermelője és -exportőre.

Az amerikai kukoricatermés visszaesését meg fogják érezni a világ nagy élelmiszeripari cégei is. A Kraft, a Tyson és a Nestlé máris közölte, hogy át fogja hárítani a fogyasztókra a magasabb beszerzési árakat – írta a Financial Times.

Világjelenség

Nagyrészt a heves brazil esőzések, az Egyesült Államokban fellépő aszály és az oroszországi termelési nehézségek okoztak körülbelül hatszázalékos globális emelkedést az élelmiszerárakban – közölte a héten az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azt ugyanakkor kiemelték, hogy bár drágultak az élelmiszerek, a globális árszint nem éri el minden idők legmagasabbját, melyet tavaly februárban mértek.

Az egész világon tomboló aszály hazánkban is komoly károkat okoz, a Magosz szerint az idei kukoricatermés közel fele semmisült meg a júliusi szárazság miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!