2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

15 százalékkal nő a minimálbér jövőre

,

2016. november 22., kedd 10:02, frissítve: szerda 08:08

Beadták a derekukat a vállalkozók, a kormány ajánlatának megfelelően jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő. Ezzel párhuzamosan 5 százalékkal csökken a munkáltatói járulék, és a mérséklés jövőre is folytatódik. Az érdekképviseletek többsége elégedett, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke viszont azt nyilatkozta a Hír TV-nek: jelentősebb járulékcsökkentést vártak.

Mérföldkőnek nevezte Varga Mihály a kedden bejelentett, a munkaadókkal és a szakszervezetekkel közösen kidolgozott béremelési rendszert.

„A minimálbérben javasoljuk a 15 százalékos emelést jövőre, a garantált bérminimum összegében pedig a 25 százalékos emelést. És ’18-ban pedig a minimálbérnél a 8 százalékos és a garantált bérminimumnál pedig a 12 százalékos növekedést” – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter.

A minimálbér így jövőre az idei bruttó 111 ezer forintról 127 ezer fölé emelkedik, míg 2018-ban további 10 ezer forinttal nő. A szakmunkás-minimálbérnek is hívott bérminimum jövőre 161 ezer forint fölött lesz, 2018-ban pedig 180 ezer forint fölé nő, bruttóban.

Csökkennek a munkáltatói járulékok is: 2017-ben 5 százalékkal, 2018-ban pedig további 2-2,5 százalékkal. Utóbbi mértéket akkor hagyja jóvá a kormány, ha a bruttó bérek jövő októberig országosan legalább 11 százalékkal nőnek.

Varga Mihály úgy számol: a költségvetésből kieső bevételeket kompenzálni fogja a gazdasági növekedés és a béremelkedés miatt várható lakossági fogyasztásnövekedés.

„Összességében abban bízok, hogy ez azért, ez a mostani megállapodás jelentősen javítja a gazdaság teljesítményét, ami azt hozhatja, hogy tulajdonképpen a hiányszámainkhoz nem kell hozzányúlni 2017-ben vagy ’18-ban” – tette hozzá Varga.

A szakszervezeti szövetség a megállapodás szerint érezhető béremelést vár a munkaadóktól.

„Azt is szeretnénk elérni, hogy a garantált bérminimum feletti bérkategóriákban is legyen két számjegyű, legalább két számjegyet elérő béremelés” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A munkaadók reményei szerint a béremeléssel a kivándorlást is sikerül lassítani.

„Mi vállaltuk a legtöbbet. Nagyon nagy teher a munkaadók számára ez a 15, illetve 25 százalékos és az azzal együtt járó további fizetésemelések, de meggyőződésünk, hogy hozzájárul ahhoz, hogy az országunk versenyképessége jelentősen növekedjen, és ami még nagyon fontos, hogy a szakképzett munkaerő itthon maradjon” – mondta Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

A vállalkozók szövetsége azonban nem elégedett, ugyanis nagyobb járulékcsökkentést vártak a kormánytól.

„A magyar állam rengeteg többletbevételhez fog jutni személyi jövedelemadó oldalról, jövedéki adó oldalról, iparűzési adóról és direkt a végére hagytam a legnagyobbat, az általános forgalmi adó bevételéből, úgy gondolom, hogy többről lemondhatott volna” – fogalmazott Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

A kormány sürgősséggel nyújtja be a béremelésekről szóló törvénymódosítást, amelyben rögzítik majd azt is, hogy egykulcsos, kilencszázalékos lesz a cégeket terhelő társasági nyereségadó

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!