2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Nem válogathatnak a szőlőtermelők – Soroló

2016. augusztus 25., csütörtök 16:48, frissítve: péntek 09:50

Adás:
2016. augusztus 27., szombat 7.30
2016. augusztus 28., vasárnap 6.05
2016. augusztus 30., kedd 1.50
2016. szeptember 3., szombat 1.50

Annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok, viharkárok, jégverések miatt az idén országosan a közepesnél gyengébb szőlőtermés várható, a felvásárlók egy liter ásványvíz árát sem akarják megadni a fürtök kilogrammjáért. A kevés felvásárló élvezi azt az előnyt, hogy a több száz szőlőt termelő család nem válogathat az értékesítési lehetőségek között. Három hét után visszatértünk korábbi riportunk színhelyére. Most már a termelők termékértékesítő szövetkezet alapítását fontolgatják. Ez persze csak a következő szezonra alakulhat meg. Az idénre pedig eladási ajánlatot tesznek minden magyar állampolgár számára, akiket érdekel, hogy életben maradjon ez a borvidék.

Kiváltak a szabolcsi biósok a nagy, regionális egyesületből. Úgy gondolják, hogy így jobban képviselhetik és érvényesíthetik a saját érdekeiket. Az első eredményük az, hogy az idén végre már a szezon kezdete előtt megjelentek a felvásárlási árak, amik elfogadhatók a gazdaságok számára. Az elnökük szerint ha többen lennének, messzebb hallatszana el a szavuk.

Egyre nagyobb gond az ország teljes területén a szezonmunkások toborzása. A munkacsúcsok idején a kézimunka-igényes kultúrákat termesztő gazdák nagy gondban vannak. Az államtitkár szerint jogszabály-módosításokra is szükség van ahhoz, hogy a mostani szorító helyzet oldódjon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!