2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Küzdelmes akácszezon – Soroló

2016. május 28., szombat 12:41

Adás:
2016. június 4., szombat 7.30
2016. június 5., vasárnap 6.05
2016. június 7., kedd 1.50
2016. június 11., szombat 1.30

Küzdelmes akácszezonjuk van a méhészeknek ebben az esztendőben. Nem minden megyében fagyott le az akácvirág. Zalában, Vasban és Somogyban a legnagyobb a kár. Ahol termett nektár, ott az időjárás akadályozta a mézgyűjtést a délebbi területeken. Eső és napsütés, hideg és 20 foknál magasabb hőmérséklet szinte naponta váltotta egymást. Nagyon nagyok a helyi különbségek. Előfordulhat, hogy az egyik méhész negyven-ötven kilogrammot is jegyez családonként, míg a szomszédja kénytelen tíz-tizenöt kilogrammal beérni. Egyébként éppen ezekben a napokban költöznek a vándoroló méhészetek az északi akácos területekre, Nógrádba, Borsodba, Zemplénbe. A mézpiacon súlyos gondot jelent a „szintetikus úton készült” kínai méz ismételt, dömpingszerű megjelenése.

Több mint fél évtizedig üresen állt a csőd után a Mórakert Tész milliárdokat érő logisztikai központja Mórahalmon. Március elseje óta a telephely egy részét kibérelte és működteti a Vitaricum márka. A vállalkozás kezdeti sikereket ért el a keleti exportban, és így van remény arra, hogy hamarosan újabb hűtőket is használatba vesz majd.

Karancslapujtőn megrendezték a hagyományos főzőfesztivált. Ez a szabadon választott étkek vetélkedése. A résztvevők szerint nem az a legfontosabb, hogy ki kit győz le. Többet ér mindennél, hogy itt évről évre baráti társaságok adnak egymásnak randevút.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!