2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Bibó emlékkönyv – Vetítő

2017. március 1., szerda 15:44, frissítve: szombat 18:36

Adás:
2017. február 27-március 3., hétfő–péntek 14.05
2017. március 5., vasárnap 23.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott

Hétfő: Tüskeirtók (ismétlés)
Rendező: Bőle István

Országunkban több tízezer olyan hektárt borít áthatolhatatlan dzsumbuj, tüskerengeteg, amelyen korábban termést érlelő szántóföld, kaszáló, gyümölcsös, legelő volt. Az elveszett földek döntő többsége Észak-Magyarországon van, de több száz hektáros volt gyümölcsösben tenyészik a gyom például a főváros közvetlen közelében, Alsónémedi határában is. Az elvadult táj visszaszelídítése hosszú és nagyon költséges folyamat.

Kedd: Idegen pályán (ismétlés)
Rendező: Szakács Melinda

2012-ben az angol fővárosban élő Kondor Gábor eldöntötte, hogy egy magyar hölgyekből álló kézilabdacsapatot toboroz. 2013 februárjában megalakult a London Angels HC, amely nemcsak a közösségteremtést és a hobbiszintű játszadozást vállalta. Másfél évvel később a csapat megnyerte a másodosztály küzdelmeit, és feljutott az élvonalba.

Szerda: A bolygóműves
Rendező: Mátyássy Áron

A Ford T-modell forradalmasította az autózást a huszadik század első évtizedeiben. Olcsó, megbízható és könnyen kezelhető gépkocsi volt, amiből 17 millió darabot adtak el az évek során. Létrejöttében kulcsszerepe volt egy magyar mérnöknek, Galamb Józsefnek, aki Makótól Detroitig ment, hogy megvalósítsa az álmait.


Csütörtök: A Drakula-dilemma (ismétlés)
Rendező: Lakatos Róbert, Felméri Cecília

A rendszerváltás után megjelentek Erdélyben a külföldiek, akik Drakula nyomait keresték. A helybéliek igyekeztek kielégíteni a külföldiek elvárásait. Besztercén például egy leleményes polgár egy panelházat alakított át Drakula-szállónak. A pincéjében magánijesztgetést is lehet rendelni, melyet jobb híján a vendéglő pincére hajt végre Drakula-jelmezben. Ezenkívül várakat is kijelöltek a múlt helyszínének. Mára már egész iparág alakult ki a turizmus köntösébe öltöztetve.

Péntek: Hegyek és tengerek között: Teheránból Budapestre – Phuong, a kicsilány (ismétlés)
Rendezte: Pálos György, Sós Kata, Gelléri Péter

A Katapult Film hatrészes dokumentumfilm-sorozatot készített Hegyek és tengerek között címmel. A széria hat, Magyarországra bevándorolt külföldi letelepedésének történetét mutatja be.


Vasárnap: Bibó emlékkönyv
Rendező: Surányi Z. András

Az 1980-ban szamizdatként megjelent Bibó-emlékkönyv keletkezéstörténete máig sem kellő mélységben ismert, sokféle személyes indítéka és eszmei háttere egy sor fontos részletben ma sincs feltárva. A Dunatáj Alapítvány 2011 őszétől forgatott filmje ezt a régóta fennálló köztartozást kívánja leróni, a még élő szerzőket, szerkesztőket közös emlékezésre bírva

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!