2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Az élet ára – Vetítő

2017. június 19., hétfő 13:07, frissítve: csütörtök 11:38

Adás:
2017. június 19–23., hétfő–péntek 11.05.
2017. június 19., vasárnap 23.05.

 

Június 19., hétfő: „Hilda” – HiIdebrand István operatőr legendáriuma II. rész ism.

Hildebrand István a magyar filmművészet markáns, kiugró képességű, minden műfajban kísérletező operatőre már az ötvenes években bravúros, újító technikai megoldásokra vállalkozott: virtuóz kézi kamerázásáról híresült el, például a 9 perc című kisjátékfilmben, ahol a kamera egy bokszoló szemével mutatta a drámai összecsapást a ringben. Monumentális megvilágítások kiemelkedő mestereként a hatvanas évek legnépszerűbb, leglátványosabb produkcióiban dolgozott: Keleti Márton és Várkonyi Zoltán alkotótársaként.

Rendezte: Kocsis Tibor.

 

Június 20., kedd: A Drakula-dilemma ism.

A rendszerváltás után megjelentek Erdélyben a külföldiek, akik Drakula nyomait keresték. A helybéliek igyekeztek kielégíteni a külföldiek elvárásait. Besztercén pl. egy leleményes polgár egy panelházat alakított át Drakula-szállónak. A pincéjében magánijesztgetést is lehet rendelni, melyet jobb híján a vendéglő pincére hajt végre Drakula-jelmezben. De várakat is kijelöltek a múlt helyszínének. Mára már egész iparág alakult ki a turizmus köntösébe öltöztetve.

Rendezte: Lakatos Róbert, Felméri Cecília.

 

Június 21., szerda: Mesterségem címere ism.

Ismeretterjesztő filmünk különféle évszakokban mutatja be a napjainkban már kihalófélben lévő szakmák képviselőit Erdélyben. A Székelyföldön Rózsika néni, a gyergyóremetei malom tulajdonosa, gyönyörű szőnyegeket sző, György János egyike a Varságban élő és dolgozó utolsó zsindelykészítő mestereknek, Koszta István az egyetlen citerakészítő a térségben. Serbán Déneshez jár mindenki, akinek a lovát patkolni kell, vagy valamit meg kell hegeszteni Etéd környékéről.

Rendezte: Oláh Kata.

 

Június 22., csütörtök: Az élet ára – a Weiss Manfréd család története I. rész ism.

A film a XX. század – ipar- és kultúrtörténetileg – egyik legjelentősebb családjának, Weiss Manfrédnek és utódainak történetét dolgozza fel 1945-ig, még élő hozzátartozók, történész szakértők, valamint számtalan korabeli dokumentum, archív anyag segítségével.

Rendezte: Katona Zsuzsa.

 

Június 23., péntek: Az élet ára – a Weiss Manfréd család története II. rész ism.

A film a 20. század – ipar- és kultúrtörténetileg – egyik legjelentősebb családjának, Weiss Manfrédnek és utódainak történetét dolgozza fel 1945-ig, még élő hozzátartozók, történész szakértők, valamint számtalan korabeli dokumentum, archív anyag segítségével.

Rendezte: Katona Zsuzsa.

 

Június 25., vasárnap: Magyar korridor – Varsó 1944

A varsói felkelést a náci vezérkar a keleti frontról visszavonuló II. magyar tartalék hadtesttel akarta leveretni. A 30 ezer fős magyar kontingens azonban kijátszotta katonai szövetségesét. A honvédek nemcsak jelentős mennyiségű lőszer-, élelmiszer- és gyógyszertámogatást nyújtottak a lengyel fővárosban harcoló Honi Hadseregnek, hanem át is akartak állni a felkelők oldalára.

Rendezte: Jamrik Levente

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!