2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

A takarító férfi – Vetítő

2017. március 31., péntek 14:11, frissítve: péntek 14:11

Adás:
2017. március 27–31., hétfőpéntek, 11.05
2017. április 2., vasárnap, 23.05

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott

Hétfő: Csángók költője (ismétlés)
Rendezte: Czencz József
Filmünk főszereplője, Duma András csángó költő, aki archaikus nyelvezetű verseiben népe megrázó sorsát ábrázolva kiált a magyarság felé, segítséget remélve. Minden verse segélykiáltás a teljes pusztulás előtt.

Kedd: A Drakula-dilemma (ismétlés)
Rendező: Lakatos Róbert, Felméri Cecília
A rendszerváltás után megjelentek Erdélyben a külföldiek, akik Drakula nyomait keresték. A helybéliek igyekeztek kielégíteni a külföldiek elvárásait. Besztercén például egy leleményes polgár egy panelházat alakított át Drakula-szállónak. A pincéjében magánijesztgetést is lehet rendelni, melyet jobb híján a vendéglő pincére hajt végre Drakula-jelmezben. Ezenkívül várakat is kijelöltek a múlt helyszínének. Mára már egész iparág alakult ki a turizmus köré.

Szerda: A bolygóműves (ismétlés)
Rendező: Mátyássy Áron
A Ford T modell forradalmasította az autózást a huszadik század első évtizedeiben. Olcsó, megbízható és könnyen kezelhető gépkocsi volt, 17 millió darabot adtak el belőle az évek során. Létrejöttében kulcsszerepe volt egy magyar mérnöknek, Galamb Józsefnek, aki Makótól Detroitig ment, hogy megvalósítsa az álmait.

Csütörtök: Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája I–II.
Rendező: Szederkényi Olga
A 20. században az erdélyi magyar arisztokrácia ősi törzse recsegve rendült meg. Az első világháború után a legtöbben Magyarországra menekültek. Majd a második világháború után innen is menekülniük kellett. Róma, Tanger, London, Párizs vagy New York lett az új otthonuk. A film arra keresi a választ, hogy mi maradt a gazdag örökségből, és hogyan tekintenek vissza az óhazára a késői utódok.

Péntek: Tüskeirtók (ismétlés)
Rendező: Bőle István
Országunkban több tízezer olyan hektárt borít áthatolhatatlan dzsumbuj, tüskerengeteg, amelyen korábban termést érlelő szántóföld, kaszáló, gyümölcsös, legelő volt. Az elveszett földek döntő többsége Észak-Magyarországon van, de több száz hektáros volt gyümölcsösben tenyészik a gyom például a főváros közvetlen közelében, Alsónémedi határában is. Az elvadult táj visszaszelídítése hosszú és nagyon költséges folyamat.

Vasárnap: A takarító férfi – Kun Árpád
Rendező: Surányi Z. András
Kun Árpád évek óta takarítóként és ápolóként dolgozik Norvégiában. A filmben az író szót ejt a Boldog Északról és készülő regényéről is. „Nagyon nem volt egyszerű viszonyom az apámmal, ez vastagon benne lesz a következő kötetemben” – meséli például egy csecsemőkori képéről. Elkísérjük munkahelyére, egy idősotthonba, és ráadásként egy szülinapi buli kellős közepébe csöppennünk. Közben kiderül, hogy miért dobják ki az otthonban a kenyérsarkot, mi az a verekedős domb, és mi köze a Pesti Estnek Kun házasságához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!