2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

A birodalom iskolája – Vetítő

2017. augusztus 30., szerda 14:16, frissítve: péntek 16:29

Adás:
2017. augusztus 28–szeptember 1., hétfő–péntek 11.05
2017. szeptember 3., vasárnap 23.05

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott!

Augusztus 28., hétfő: Volt egyszer két balerina (ismétlés)
Rendezte: Dombrovszky Linda
„Azt kell keresni, ami szeretnivaló. És akkor az ember lelke nyugodt”- vallják a 95 éves Kolozs-ikrek, Magyarország legidősebb egypetéjű ikrei. Az egykor világhírű balerinákat ez az életfilozófia tartotta életben. Balerina-pályafutásuk csúcsán a történelem váratlanul derékba törte karrierjüket. A kommunista rendszer áldozataiként szinte mindent elveszítettek: munkát, karriert, otthont, végül szerelmeket és álmokat. Mindenüket, egymást kivéve.

Három esküvő (Bernadett&Sanju) (ismétlés)
Rendezte: Nagy Viktor
Három földrészt összekötő történet egy vakmerő házasságról. Egymásra találhat-e egy indiai férfi és egy magyar lány anélkül, hogy a leánykérés előtt egyáltalán találkoznának? Elég-e két hónap internetes kapcsolat, hogy eldöntsük, Ő az Igazi?

Augusztus 29., kedd: A legdélebbi magyarok (ismétlés)
Rendező: Vojtkó Ferenc
A film az al-dunai székelyek, azon belül a székelykeveiek egészen sajátságos történetét mutatja be. Kiderül az alkotásból, hogy az ausztráliai nagyváros, Melborune és Székelykeve között milyen kapcsolat van. A filmből megismerhetik a nézők az elvándoroltak kötődését, annak okát, hogy miért járnak vissza, és miért emlegetik még mindig könnyes szemmel a szülőfalujukat, ahol naponta küzdenek azért, hogy Székelykeve megőrizze identitását.

Augusztus 30., szerda: A sárga csikó nyomában (ismétlés)
Rendező: Zágoni Bálint
Az 1910-es évek egyik legfontosabb magyar filmes műhelyének, a kolozsvári filmgyárnak az emléke sajnos nem él már a köztudatban. Ennek oka arra vezethető vissza, hogy az elkészült közel 70 játékfilmből ma mindössze négy tekinthető meg, a legtöbb értékes alkotásról csak kortárs tudósítások és jelenetfotók tanúskodnak. A film arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését.

Augusztus 31., csütörtök: Globál menü (ismétlés)
Rendezte: Novák Tamás
Milyen globális menüt fogyasztunk nap mint nap? Honnan érkezik az ételünk? Az agrárgazdálkodás és az élelmiszeripar az elmúlt évszázadban drámai változásokon ment keresztül. A tömeggyártás eredményeképp a fogyasztók távol kerültek az ételük forrásától, úgy, hogy közben észre sem vették a folyamatot. A most felnövő generáció jelentős része el sem tudja képzelni, hogyan készül az az élelmiszer, amit nap mint nap fogyaszt.

Szeptember 1., péntek: Az elveszett európai (ismétlés)
Rendező: Sipos József
Filmünk igyekszik megrajzolni a hősiesség pillanatai előtti Raoul Wallenberget. A korán árvaságra jutott gyermeket, aki az egyik legtehetősebb svéd család sarjaként a polgári világban sosem tudott érvényesülni. A férfit, aki az események furcsa összjátéka folytán egy magyar zsidónál kapott állást s került elszakíthatatlan, életre szóló kapcsolatba a zsidósággal.

Szeptember 3., vasárnap: A birodalom iskolája
Rendező: Papp Gábor Zsigmond
A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. Az első világháború után magyarok is beiratkozhattak, például a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei. A tanárok egy része a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését.1943-tól a tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben a zsidó származású diákokat az Iskola a pincében bújtatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!