2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Háttérkép

Háttérkép: A Covid-járvány miatti uniós helyreállítási alap ügye

Mellőzné az európai uniós hitelt a magyar kormány, de ebben az esetben is szükség van arra, hogy lássuk az okokat, hiszen, mint azt Bayer Zsolt az adás felvezetőjében megfogalmazta, az európai uniós helyreállítási alap kapcsán, amit az ellenzék és az ellenzéki sajtó bele tudott hazudni a világ képébe, az már belehazudták, így ideje kicsit rendet tenni a fejekben. A Háttérképben ezúttal is Boros Imre és Bogár László segített abban, hogy ebben az ügyben is tisztábban lássunk.

  • Háttérkép: A Covid-járvány miatti uniós helyreállítási alap ügye

Az európi uniós helyreállítási alap két részből áll, van egy vissza nem térítendő támogatási része, amit minden tagállam megkaphat és van egy hitel része, amit egy bizonyos határidővel vissza kell majd fizetni. Ha szám szerint nézzük, akkor Magyarországnak jár 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, ezen kívül pedig hazánk felvehetne még 3400 milliárd forint visszatérítendő hitelt.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti brüsszeli látogatásán elhangzott az a bejelentés, hogy

Magyarország csak a vissza nem térítendő 2500 milliárd forintnyi támogatásra tart igényt, a visszatérítendő hitelt nem óhajtjuk felvenni.

Bayer Zsolt emlékeztetett, hogy az ellenzék és sajtója úgy reagált, Orbán kidobja az ablakon az ingyen pénzt, pedig mennyi mindent lehetne abból megvalósítani.

A műsorvezető felvezetőjére reagálva Bogár László elmondta, semmi meglepő nincs abban, hogy a jelenlegi ellenzék katasztrófáról beszél, ugyanakkor a lényeg, hogy valójában a vissza nem térítendő támogatás is alkalmas arra, hogy a legfontosabb feladatokra ezt a pénzt el lehessen költeni.

Ami pedig a hitelt illeti, 2023-ig dönthet bármelyik uniós tagország, hogy egyáltalán eldöntse, igényt tart-e rá, semmiféle sürgetés nincs

– tette hozzá.

A közgazdász úgy látja, azért kell óvatosan kezelni, mert

ebben az esetben nem csak a tőkét kell visszafizetni, hanem a kamatokat is.

De az sem elképzelhetetlen, hogy Magyarország különböző célokra kedvezőbb hitelt is fel tudna venni.

A téma kapcsán Boros Imre úgy fogalmazott, mi nem szeretjük a hitelt csak úgy felkapkodni, hiszen majd elporlik az egész.

Ma még az, hogy a magyar kormány az esetleges hitelfelvétel mögé olyan projekteket állítson másokkal, amiből bőven megtérül a hitel költsége, sőt a kamatokat is lehessen fizetni, az még nem áll rendelkezésre

– mutatott rá a közgazdász.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!