2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Háború Ukrajnában

Láncreakció: Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomagot + videó

Tajvannak is ad katonai támogatást az USA a költségvetéséből. Közös hadgyakorlatot tartottak a Csendes-óceánon az amerikai, japán, ausztrál és fülöp-szigeteki flották, miközben az orosz haditengerészet főparancsnoka tegnap Kínába látogatott. A német kancellár is az árutermelés visszafogását kérte Pekingtől, akárcsak az amerikai pénzügyminiszter. Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Kusai Sándor volt pekingi nagykövettel és Santo Martinnal, a Makronóm Intézet gazdaságpolitikai elemzőjével.

  • Láncreakció: Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomagot + videó

Fél évnyi késlekedés után elfogadta az amerikai képviselőház azt a 100 milliárd dolláros csomagot, amely az USA költségvetéséből biztosít katonai támogatást Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak is. A hamarosan a szenátus elé kerülő törvénycsomag közel nyolcmilliárd dollár katonai segélyt irányoz elő Tajvannak és más délkelet-ázsiai amerikai szövetségeseknek.

Joe Biden április 11-én vett részt azon a háromoldalú, amerikai-japán-fülöp-szigeteki csúcstalálkozón, amelyet egy szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség létrehozásáért rendeztek. Az Egyesült Államok, Japán és a Fülöp-szigetek háromoldalú parti őrgyakorlatot tervez a térségben, sőt, idén először szállnak fel a fülöp-szigeteki és japán katonák az amerikai parti őrség hajójára, amely az indiai-csendes-óceáni térségben járőrözik.

2024 áprilisát egy másik jelentős fejlemény jellemezte a csendes-óceáni térségben, írja a RUSI brit agytröszt: április 7-én a Dél-kínai-tengeren tartott közös hadgyakorlat Ausztrália, Japán, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok részvételével, a tengerészeti együttműködési tevékenység a „hajózás és átrepülés szabadságának” előmozdítása érdekében. „A közös hadgyakorlat célja a NATO-bővítés – mondta az orosz külügyi szóvivő. Maria Zaharova szerint a világ többsége megérti, hogy „a Nyugat ilyen terjeszkedése nem a regionális biztonság megteremtését és megerősítését célozza”, hanem „éppen az ellenkezőjét”.

Tegnap az orosz haditengerészet főparancsnoka Kínába látogatott, és kínai kollégájával tárgyalt az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság flottái közötti haditengerészeti együttműködés kérdéseinek széles skálájáról. „A felek hangsúlyozták a két ország haditengerészete közötti együttműködés tovább fejlesztésének fontosságát a Világóceán biztonsága és stabilitása érdekében” – áll a külügyminisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!