2024. 07. 05. Péntek Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Megsemmisült az első brit Challenger harckocsi Ukrajnában

A műsorban Árendás Péter külpolitikai szerkesztő elemezte az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb történéseket, majd Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Intézet kutatója érkezett a stúdióba. Adásunk második felében Bidló Gábort, a Budagabona ügyvezető igazgatóját és kárpátaljai tudósítónkat, Dunda Györgyöt kérdezték műsorvezetőink.

  • Háború Ukrajnában: Megsemmisült az első brit Challenger harckocsi Ukrajnában

A tartalomból:

  • Megsemmisült az első brit Challenger harckocsi Ukrajnában. Moszkva azt állítja: Kijev bevetette a nyugati kiképzést kapott egységeit is, amelyek súlyos veszteségeket szenvedtek.
  • Az ukrán elnök zaporizzsjai fronton harcoló ukrán egységek után a bahmutnál küzdő alakulatokat látogatta meg – adta hírül az elnöki sajtószolgálat. Bahmutnál az elmúlt héten 3 négyzetkilométernyi területet szereztek vissza az ukránok az orosz csapatoktól.
  • Robotine közelében az ukrán könnyűgyalogság előrenyomult a harckocsik mozgását gátló úgynevezett „sárkányfogak” mögötti állásokba. Ugyanakkor az orosz védelmi miniszter szerint minden fronton kudarcba fulladt az ukrán ellentámadás és Kijev palástolni akarja ezt, hogy a nyugati támogatások ne maradjanak el.
  • Németország leszállította az Ukrajnának gyártott légvédelmi lőszerek első adagját – közölte a német védelmi minisztérium. A Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez tízezres nagyságrendben szállítottak Ukrajnába lőszert, amelyet a Rheinmetall német védelmi ipari és technológiai vállalat gyárt. Németország eddig 46 Gepardot adott át Ukrajnának, és további hatot küldenek az év végéig.
  • Az orosz adatok szerint Ukrajna több mint 66 ezer embert és 7600 egységnyi fegyverzetet veszített az ellentámadásban.
  • Három, Moszkva irányába tartó ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem. Az orosz főváros polgármestere közölte a drónokat Kaluga megyében, Moszkva megyében és Tver megyében semmisítették meg.
  • A donyecki hatóságok beszámolója szerint a városra az éjszaka folyamán hat sorozatvető-rakétát és 12 NATO-szabványú tüzérségi lövedéket lőttek ki.
  • Az ukrán parlament jóváhagyta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és a legfőbb ukrán magánosítási alapot vezető Rusztem Umerov leváltását, ezzel szabaddá téve az utat ahhoz, hogy Umerovot nevezzék ki a védelmi miniszteri tisztségre.
  • Ukrajna nem számol a fekete-tengeri humanitárius folyosó újranyitásával. Sőt, Ukrajna visszautasítja Törökország azon felvetését, hogy engedményeket tegyen Oroszországnak. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint a kijevi vezetés nem fogja eltűrni a Moszkva elleni szankciók enyhítését, mert az „a lekenyerezés” politikájának egy formája lenne.
  • Közben a New York Times arról ír, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető Oroszországba készül, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal. Arról tárgyalnak majd, hogy Phenjan milyen fegyvereket adjon Moszkvának az ukrajnai háborúhoz.
  • Kötelező lesz az orvosi szférában dolgozó és gyógyszerész nők katonai nyilvántartásba vétele október 1-jétől Ukrajnában. Eddig ez önkéntes alapon történt, a következő hónaptól azonban már jogszabályhoz kötött.
  • Varsó eközben bejelentette, hogy kiadják azokat az ukrán férfiakat, akik a fegyveres konfliktus kirobbanásakor vándoroltak át Lengyelországba. Az elmúlt másfél évben csaknem 2,9 millió 18 és 60 év közötti ukrán állampolgár lépett be Lengyelország területére.
  • Kijev bizonyítani tudja, hogy orosz pilóta nélküli robotrepülők román területet is megtámadtak – jelentette ki Dmitro Kuleba. A külügyminiszter kiemelte: a hét elején a Föderáció egy dunai kikötői létesítményt vett célba, és drónok Románia területére zuhantak. A román védelmi minisztérium határozottan cáfolta az erről szóló híreket.
  • Hazugságnak nevezte az orosz elnöki szóvivő azokat az állításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lenne a Wagner-vezér esetleges halálához. Dmitrij Peszkov leszögezte: puszta találgatások azok a vélemények, miszerint a vezetés állna a baleset mögött.

Teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint Joe Biden végül visszalép az elnökjelöltségtől?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!