2024. 10. 02. Szerda Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szolgának születtek 11:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában – Kijevi polgármester: Zelenszkij megfizet a hibáiért

A stúdióban Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő és Kusai Sándor, volt pekingi nagykövet volt a vendégünk. Adásunkban szó volt arról, hogy a Hamasztól megszerzett adatok azt mutatják, hogy az iszlamista szervezet legalább egy éve készülhetett az Izrael elleni támadásra.

  • Háború Ukrajnában – Kijevi polgármester: Zelenszkij megfizet a hibáiért

Az adás témái:

  • Az utolsó pillanatban lemondta keddi beszédét az ukrán elnök Washingtonban, írja a New York Times. Volodimir Zelenszkij videokapcsolaton keresztül készült közvetlenül a szenátorokhoz fordulni a több tízmilliárd dollárnyi sürgősségi katonai segély megszavazása érdekében Ukrajnának. A beszédet a Biden-adminisztráció tisztviselőinek utasítására szervezték meg, mivel ma szavaz a szenátus arról a 106 milliárd dollár támogatásról, amelyet az amerikai költségvetésből biztosítanának Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatásához. Ebből a kijevi kormány 61 milliárd dollárt kapna.
  • Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok, haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy légvédelmi lokátorokat összeszerelő és javító üzemet, több üzemanyagraktárt, egy Míg-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet és öt harckocsit.
  • A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Pologiban két nő megsebesült.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel.
  • Ukrajna kilenc régiójában 368 településen megszakadt az áramellátás a napok óta tartó zord időjárás miatt.
  • Szijjártó: érvényesülnek a magyar szempontok a NATO ukrajnai támogatási programja kapcsán: csakis nem halált okozó eszközök átadására kerülhet sor, kizárólag önkéntes alapon.
  • Érvényben van a katonai szervezetnek az a döntése, miszerint mindent meg kell tenni a konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal.
  • A Fehér Ház korábban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak hamarosan elfogy a pénze ahhoz, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának. Tegnap Kijev maga is elismerte, hogy amerikai támogatás nélkül nem tudják folytatni a háborút.
  • Novemberben Ukrajna az eddigi legkevesebb nemzetközi pénzügyi támogatást kapta a háború kitörése óta: mintegy kétmilliárd dollárt, amit az unió, az egyesült királyság és a Világbank nyújtott. Az Egyesült Államoktól nem érkezett a novemberben hagyománnyá vált havi részlet, amelyet nem hitelre, hanem ingyenesen biztosítottak.
  • Kijev főpolgármestere szerint igazat mondott az ukrán vezérkari főnök azzal kapcsolatban, hogy az ellentámadás kudarcba fulladt, és jelenleg nincs esély arra, hogy megnyerje a háborút. Vitalij Klicsko egy svájci lapnak úgy fogalmazott: „Az emberek látják, hogy ki hatékony, és ki nem, Zelenszkij pedig az általa elkövetett hibák miatt bűnhődik”.
  • A Kreml szóvivője szerint Oroszország továbbra is kész tárgyalni Ukrajnával, akár Magyarországon is sor kerülhet a béketárgyalásra.
  • Eközben a német védelmi miniszter bejelentette: támogatják Ukrajnát és szeretnék teljesíteni a Kijevnek ígért katonai támogatást, azonban a fegyveripar nem tud olyan gyorsan szállítani, mint Ukrajna igénye. Boris Pistorius azt is hozzátette: Németország és Ukrajna nem szövetségesek.
  • ENSZ: Gázának nincsenek biztonságos zónái, még az ENSZ biztosította menedékhelyeket is megtámadhatják.
  • Egyiptom betonfal építésébe kezdett a gázai határvidéken, hogy megakadályozza a gázai menekültek esetleges átjutását a területére – jelentette az arab média.
  • A Wall Street Journal jelentése szerint az izraeli katonai erők tengervizet engednének a gázai Hamász alagúthálózatába. Öt nagy szivattyút szereltek össze az al-Shati menekülttábortól északra az elmúlt hónap során, amelyek mindegyike több ezer köbméter tengervizet tudott az alagutakba pumpálni.
  • A Hamasztól megszerzett adatok évek óta tervezett támadást mutatnak, jelentette Izrael. A hírszerzők szerint a Hamász fegyvereseitől visszaszerzett digitális eszközök és dokumentumok több éves tervezésről és nagyon magas szintű „részletességről és készenlétről” árulkodnak – mondják az izraeli hírszerző tisztek.
  • Az amerikai külügyi szóvivő szerint a Hamász megszegte a túszegyezményt annak érdekében, hogy a nők ne beszéljenek. Matthew Miller hétfőn azt mondta: körülbelül 17-20 nő és gyermek maradt túszként Gázában a tűzszünet megszűnése után azért, mert nem akarják, hogy ezek a nők beszélhessenek arról, mi történt velük a fogság alatt.

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!