2024. 07. 05. Péntek Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Kijevbe látogatott az amerikai külügyminiszter

A Háború Ukrajnában adásának vendégei Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Kusai Sándor volt pekingi nagykövet voltak. Az adásban szó volt többek között arról, hogy még ebben a hónapban Moszkvába utazhat Kim Dzsongun észak-koreai elnök, hogy Putyinnal tárgyaljon a fegyverszállításról.

  • Háború Ukrajnában: Kijevbe látogatott az amerikai külügyminiszter

A tartalomból:

  • Ukrajna teljes területén légiriadó volt reggel, Kijev térségéből több dróntámadást is jelentettek. Az orosz erők drónokkal mértek csapást az ukrán dunai kikötőkre és Kiliya olajtárolóira Odessza térségében is, ami után heves tűz keletkezett.
  • Úgy tudni, Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is.
  • Tegnap a donyecki frontra látogatott Volodimir Zelenszkij és felkereste a fegyveres erők 8 dandárjának szálláspontjait. A The New York Times arról ír, hogy az ellentámadásban részt vevő ukrán katonák 90 százaléka elesik. Putyin szerint az ellentámadás megbukott.
  • Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára kijelentette, hogy véleménye szerint a harmadik világháború már elkezdődött és ismét kérte, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz. Olekszij Danilov szerint a folyamatok nem fognak megállni.
  • Aláírta az ukrán elnök a korrupcióval gyanúsított Olekszij Reznyikov védelmi miniszter menesztését. A posztjára javasolt Rosztem Umerov a kitelepített krími tatárok muszlim közösségének tagja, az Egyesült Államokban tanult és 2020 óta tagja az ukrán kormány munkacsoportjának, amely a Krím orosz megszállásának megszüntetésére irányuló stratégián dolgozik.
  • Umerov nem szolgált a hadseregben, mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal egykori tanácsadója egy interjúban. Ugyanakkor részt vett béketárgyalásokon, és az Azov-parancsnokok szabadon bocsátása is többek közt neki köszönhető, hangsúlyozta Aresztovics.
  • Oroszországba utazhat Kim Dzsongun, hogy a fegyverszállításról tárgyaljon Putyinnal.
  • Közben Vietnámba látogat az amerikai elnök vasárnap. Sajtóinformációk szerint Joe Biden katonai szállításokkal, energiaexporttal, félvezetőkkel, valamint polgári repülőgépek eladásával kapcsolatos üzleteket köthet magas rangú vietnami vezetőkkel.
  • Várhatóan Hszi Csin-ping kínai elnök sem vesz részt Vlagyimir Putyin mellett a hétvégi G20-csúcson, melyet az indiai Új-Delhiben tartanak. Úgy tudni, Li Csiang miniszterelnök képviseli majd Pekinget szeptember 9–10-én.
  • A nemzetközi várakozások az indiai csúcstalálkozót olyan helyszínnek tekintették, ahol a kínai elnök újra találkozhat Joe Biden amerikai elnökkel, hogy a két szuperhatalom stabilizálhassa a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek miatt megromlott kapcsolatait.
  • A kínai és az orosz elnök távolmaradását az Unió vezetői kínálkozó lehetőségként tekinthetik, hogy növelhessék befolyásukat az afrikai kontinensen, írja a Bloomberg.
  • Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője most azt mondta: Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok "nehéz időszakon" mennek keresztül.
  • A francia csapatok kivonásáról kezdtek egyeztetni a francia hatóságok a nigeri katonai tanács vezetőivel, írta meg a Le Monde. A lap információi szerint cserék zajlanak bizonyos egységek kivonása érdekében az országból.
  • Niger puccsista vezetője közben engedélyezte, hogy Mali és Burkina Faso csapatai a területére léphessenek, ha a nyugati szövetségek megtámadják az országot.
  • A szintén puccs alatt álló egykori francia gyarmat, Gabon tagságát is felfüggesztette az ECOWAS. A Közép-Afrikai Államok Gazdasági Közössége ugyanezt tette Niger esetében az államcsíny miatt.

Műsorvezető: Ferkó Dániel

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Felavatták Gábor Áron megújult síremlékét

Felavatták Gábor Áron megújult síremlékét

Napjainkban, amikor háborúk dúlnak a világban, még inkább fontos emlékeztetni magukat arra: azért vagyunk itt, mert voltak hőseink, a békét és a szabadságunkat is nekik köszönhetjük, ezért mindkettő megőrzése kötelességünk - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára csütörtökön az erdélyi Eresztevényen, Gábor Áron megújult síremlékének avatási ünnepségén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!