2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 15:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában – Válságban az ukrán hadsereg + videó

Az adás vendégei a stúdióban Resperger István katonai szakértő, és Stier Gábor a Moszkvatér.com főszerkesztője voltak. Az adásban szó volt többek között arról, hogy válságra figyelmeztetett az ukrán elnök, ha elmaradnak a nyugati partnerek pénzügyi segélyei. A fronton harcoló ukrán katonák közben az orosz hadsereg elsöprő légi és tüzérségi fölényéről számoltak be.

  • Háború Ukrajnában – Válságban az ukrán hadsereg + videó

A tartalomból:

  • Washington 2008 óta folyamatosan fokozta kudarcot hozó külpolitikáját Kelet-Európában, a teljes pusztulás szélére sodorva Ukrajnát, mivel nem vette figyelembe Oroszország jogos biztonsági aggályait – állítja Jeffrey Sachs amerikai politikai elemző. A rangos amerikai közgazdász, aki a Szovjetunió felbomlása után az orosz és az ukrán kormánynak adott tanácsokat, rámutatott, hogy Moszkva jogosan követelte a NATO-terjeszkedés leállítását, amit az amerikai tisztviselők nem voltak hajlandóak elismerni. Ukrajna megbuktatott elnöke, Viktor Janukovics a semlegességet választotta a Nyugathoz való igazodás helyett, de ez nem volt elég jó az amerikai vezetőknek – mondta Sachs. Az amerikai külügyminisztérium tisztviselője, Victoria Nuland 2014-ben segített megdönteni Kijev demokratikusan megválasztott kormányát, ami Ukrajna számára a Krím elvesztéséhez vezetett – mondta az elemző.
  • Válságra figyelmeztetett az ukrán elnök, ha elmaradnak a nyugati partnerek pénzügyi segélyei. Volodimir Zelenszkij azt mondta, a szövetséges országok és pénzintézetek támogatása nélkül Kijevnek választania kell a szociális biztonság és a hadseregre fordított kifizetések között, ami társadalmi válságot idézhet elő és befolyásolhatja a háború kimenetelét. A fronton harcoló katonák közben az orosz hadsereg elsöprő légi és tüzérségi fölényéről számoltak be Adgyijivkánál, ahol súlyos csata dúl a kokszgyárért és a településen áthaladó vasúti sínekért. A harcoló ukrán dandárok egyre inkább lemorzsolódnak és megtörnek, hiába okoznak súlyos veszteséget az orosz csapatoknak.

Hiába a kiképzett ukrán katonák, akiket megtanítottak ölni, hiába a modern felszerelés, ha elakadnak az ukrán csapatok a fronton - hívta fel rá a figyelmet Resperger István katonai szakértő 

  • Kijev tengeri drónflottát hozott létre, amely már működik a Fekete-tengeren, jelentette be Zelenszkij. Mihail Fjodorov ukrán miniszterelnök-helyettes pedig azt is közölte, hogy Ukrajna megkezdte a legénység nélküli felszíni hajók tömeggyártását. Ugyanakkor Ukrajna már nem reménykedik abban, hogy 2024-ben teljes hozzáférést kap a fekete-tengeri kikötőkhöz.
  • Az izraeli túszok nyomaira bukkantak az elfoglalt gázai al Shifa kórházban, mondta a BBC-nek az izraeli hadsereg egyik szóvivője. Jonatán Konrikusz beszámolt arról, hogy a szerdai rajtaütés során az izraeli katonák a lefoglalt számítógépeken megtalálták a túszokról az elrablásuk után készült fotókat és videókat, de a BBC hangsúlyozta, hogy a katonák nem mutatták meg a felvételeket. Konrikusz szerint a Hamász a gázai kórházban tartózkodott a rajtaütés előtt, de elmenekült.
  • Izrael addig nem hajlandó tűzszünetet tartani a Gázai övezetben, amíg le nem győzi a Hamászt és haza nem hozza a túszokat, jelentette ki Eli Cohen külügyminiszter.
  • Támogatásáról biztosította a Hamászt az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata. A Kudsz hadtest parancsnoka azt üzente a Hamász parancsnokainak, hogy nem engedik, hogy az ellenség elérje „piszkos céljait” Gázában és Palesztinában.
  • Szír és afgán embercsempész bandák kerülnek egymással egyre élesebb konfliktusba a szerb-magyar határon. A legjelentősebb közülük az afgán Haqqani csoport, amely a tálibok egyik fegyveres testvérmiliciája. A csoportot Dzsalaluddin Haqqani afgán hadúr vezette egészen haláláig, majd fia vette át a hatalmat a milícia felett. Sirajuddin Haqqani jelenleg a tálib kormány belügyminisztere. 

Teljes adás:

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hol vannak a női jogvédők?

Hol vannak a női jogvédők?

Sokatmondó, hogy a női jogvédő szervezetek hallgatnak Magyar Péter legújabb botrányával kapcsolatban. Erre mutatott rá a XXI. század intézet vezető elemzője. Halkó Petra emlékeztet: már a második nő állítja azt, hogy a politikus agresszíven és erőszakosan bánt vele.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!