2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben: Ukrajna új ellentámadást tervez + videó

Ukrajna idén átszervezi csapatait és új ellentámadást indít a tervek szerint – közölte a szárazföldi erők parancsnoka. Olekszandr Pavljuk altábornagy szerdán a helyi ICTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a legsürgetőbb cél az orosz előrenyomulás megállítása és az ukrán egységek átcsoportosítása.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben: Ukrajna új ellentámadást tervez + videó

Az adásban Stier Gáborral, a Moszkvatér.com főszerkesztőjével és Vukics Ferenc katonai szakértővel beszélgetett Ferkó Dániel műsorvezető.

A Háború Ukrajnában és Izraelben mostani adásában többi között ezek a témák szerepelnek:

  • Kanada is hozzájárul az ukrán hadsereg stabilizálásához
  • Az Egyesült Államok kongresszusa 200 millió dollár újbóli támogatást  adhat Ukrajnának
  • A lengyel vezetés úgy látja, hogy egy új háború előtti időszakban van Európa
  • Manfred Weber szerint Európának nukleáris fegyverekre van szüksége
  • Kikötőt akarnak építeni Gázánál az amerikaiak 
  • Ha nem lesz megállapodása március 15-éig, akkor Izrael támadást indít a Hezbollah ellen

 

Kanada fontolóra veszi katonai kiképzők visszaküldését Ukrajnába , ha „bizonyos feltételek” teljesülnek – mondta a kanadai védelmi miniszter. A kanadai katonai tagokat csak „nem harci” szerepkörben küldenék el – tette hozzá Bill Blair. Kanada több mint 40 000 ukrán katonát képezett ki az Egyesítő hadművelet részeként, amely 2015-ben kezdődött, miután Oroszország annektálta a Krímet. A kanadai hadsereg azonban az orosz inváziót követően kiképzési műveleteit az Egyesült Királyságba, Lettországba és Lengyelországba helyezte át.

Az amerikai kormány azt fontolgatja, hogy a Pentagon költségvetését megcsapolva biztosítja Ukrajnának az égető szükségű katonai támogatást – jelentette szerdán a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva. Az egyik forrás azt mondta a hírügynökségnek, hogy a végső döntés még nem született meg. A Fehér Ház által a Pentagon tartalékaiból állítólag kért összeg – mintegy 200 millió dollár – csak töredéke annak a 61 milliárd dolláros ukrajnai csomagnak, amelyet Biden elnök a kongresszustól kért.

Az orosz Biztonsági tanács titkára szerint háborús főpróbákat tart a NATO Észak-Európában. „A közös NATO fegyveres erők Európában megkezdett „Steady Defender 2024” gyakorlatai, amelyek során az Oroszországgal való fegyveres összecsapás forgatókönyvét dolgozzák ki, minden bizonnyal növeli a feszültséget és destabilizálja a helyzetet a világban” – mondta Nyikolaj Patrusev A lengyel miniszterelnök pedig arra figyelmeztet, hogy Európa most éppúgy egy új háború előtti korszakban van, mint a második világháborút megelőzően – írja a The Guardian. A boldog nyugalom ideje lejárt – mondta Donald Tusk - A háború utáni korszak elmúlt. Új időket élünk, egy háború előtti korszakot. Valójában néhány testvérünk számára ez már nem is a háború előtti időszak. Ez teljes körű háború, annak legkegyetlenebb formájában, tette hozzá.

 

Európának saját nukleáris fegyverre van szüksége, hogy Amerika nélkül is meg tudja védeni magát – mondta Manfred Weber. Az Európai Néppárt vezetője szerint ebben egyelőre az egyetlen uniós atomhatalomra, Franciaországra kellene támaszkodni. Nagy-Britannia teljes civil lakosságának pedig fel kell készülnie arra, hogy háborúba kerülhet Oroszországgal, közölte a brit vezérkar főnöke. Patrick Sanders úgy fogalmazott: nem elég csupán a reguláris erőket modernizálni, mert a katonai konfliktusokat a „polgári hadseregek” nyerik meg.

Joe Biden arra kéri az amerikai hadsereget, hogy építsenek kikötőt Gázában, adta hírül a Fox News. A vészhelyzeti misszió keretében a gázai amerikai kikötő naponta több száz további teherautónyi segélyt biztosít majd” – mondta egy tisztviselő a lap szerint. Hozzátette: „Együtt fogunk egyeztetni az izraeliekkel a szárazföldi biztonsági követelményekről, együttműködünk az ENSZ-szel és humanitárius civil szervezetekkel. A segítség elosztása a gázai övezeten belül és az izraeli telepeken Cipruson keresztül történik, az amerikai hadsereg, valamint a partnerek és szövetségesek koalíciója révén.”

Izrael készen áll a Hezbollah elleni hadműveletre, ha március 15-ig nem születik megállapodás Libanonnal, írja a The Times of Israel. Az izraeli hatóságok március 15-ig szeretnének megállapodni a helyzet normalizálásáról a libanoni határon, ellenkező esetben Izrael teljes értékű hadműveletet indít a Hezbollah mozgalom ellen. A Hezbollahhoz kötődő Al-Akhbar lap szerint az izraeli védelmi minisztérium vezetője, Yoav Gallant azt mondta, hogy a Hezbollah Izrael elleni támadásainak folytatása egyre valószínűbbé teszi a libanoni probléma katonai megoldását.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!