2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben - Kötelezettségszegési eljárással fenyeget az Európai Bizottság + videó

  • Háború Ukrajnában és Izraelben - Kötelezettségszegési eljárással fenyeget az Európai Bizottság + videó

Egyre több a fertőző beteg a Gázai övezetben lévő menedékhelyeken - erre figyelmeztet az ENSZ. Rohamosan emelkedik a hasmenésben, akut légúti és a bőr-betegségekben szenvedők száma. Közben az izraeli védelmi miniszter már arról beszélt, hogy a Hámász a megadás szélére került.

A Hamász azt állítja: az izraeli erők megtámadták a Kamal Adwan kórházat is. Összecsapások zajlottak Gáza középső és déli részén is. Sajtóhírek szerint a harcok központja Hán Júnisz, valamint Rafah. Utóbbi Egyiptom határán fekszik és itt emberek tízezrei kerestek menedéket.

Az ENSZ közben már arra hívta fel a figyelmet, hogy túlzsúfoltság és a rossz higiéniai körülmények miatt a menedékhelyeken jelentősen megnőtt a fertőző betegségekben - például hasmenés, akut légúti fertőzések, és a bőrbetegségekben szenvedők száma. 

A zsidó állam védelmi minisztere kijelentette: a Hamász a megadás szélén áll. Joev Gallant elmondta azt is, hogy Izraelnek nem áll szándékában tartósan Gázában maradni a terrorszervezet felszámolása után. 

Az Egyesült Államok elnöke pedig újabb amerikai támogatást ígért hanuka alkalmából a zsidó államnak. Joe Biden leszögezte: országa addig támogatja Izraelt, amíg meg nem szabadulnak a Hamásztól.

Nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök, de fontosnak tartja az eredményességet - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva.

Ukrajna a jelek szerint fokozza az orosz katonai, logisztikai és egyéb nagy horderejű eszközök elleni támadásokat a megszállt Ukrajna és Oroszország hátországában.

„Avgyijivkáról azt érdemes tudni, hogy egy olyan modern erődrendszerre építette ki az ukrán hadsereg a 2014 óta tartó időszakban, melynek nincs párja a modern világban. Különleges minőségi beton felhasználásával építettek fedezékeket, állásokat, amelyeket rendkívül nehéz bevenni. Úgyhogy azért rendkívül lassú az orosz előrenyomulás azon a területen, mert egy modern tudomány minden eszközével ellátott védelmi vonalat kell áttörni„

- mondta Somkuti Bálint, a MCC Geopolitikai Műhely biztonságpolitikai szakértője, kutatója a frontvonalakról.

Kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg az Európai Bizottság Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, amiért nemzeti hatáskörben megtiltották az ukrán gabona beáramlását - derült ki az agrár-miniszterek brüsszeli tanácsülésén. Az 5 kelet-közép-európai tagállam mellett Ausztria is tiltakozik az ukrán gabonadömping miatt. Az agrárminiszter elmondta: Franciaország is aggodalmát fejezte ki az ukrán uniós csatlakozás miatt, mert az veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését. Nagy István hozzátette: az uniós támogatások jelentős részét az Ukrajnában működő, nemzetközi nagygazdaságok kapnák.

„A piacvédelem szempontjából nagyon fontos ez a tulajdonképpen új irány vagy új fejlesztés. Mert ha visszanézünk ennek az elmúlt másfél évnek a történéseire meg a folyamataira, akkor egészen logikus, hogy az Ukrajnában megtermelt árualap nem tud a Fekete-tengeren keresztül a hagyományos piacaira eljutni. Kialakult egy új szállítási csatorna, ami Európán keresztül megy, aminek a végpontja egyelőre Európán belül volt”

- mondta Bidló Gábor, a BudGabona Ügyvezető igazgatója.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Nem játszanak az ukrán futballisták és klubjaik, miután az egyik játékosukat erőszakkal vitték el a katonák. A részletekről Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Stier Gábor, a moszkvater.hu főszerkesztője beszélgetett a Háború Ukrajnában című műsorunkban Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!