2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben - Kinek a háborúja? Lőszerhiány sújtja a szembenálló orosz és ukrán feleket + videó

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Csizmadia Tamás jogász, elemző voltak a vendégeink. Az adásban többek között szó volt az orosz és az ukrán felet egyaránt sújtó lőszerhiányról, a francia elnök katonai támogatás tervéről, Moldova Ukrajnának nyújtandó segítségéről, az Izrael és a Hamász közötti harcok új fejleményeiről is. Műsorvezető: Ferkó Dániel.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben - Kinek a háborúja? Lőszerhiány sújtja a szembenálló orosz és ukrán feleket + videó

A tartalomból:

  • Míg az oroszok tízszer lőhetnek, addig az ukránok csak egyszer válaszolhatnak a lőszer hiánya miatt. Oroszország továbbra is nyomás alá helyezi az ukrán hadsereget. A lőszer és a friss katonák hiánya egyre inkább védekezésre kényszeríti Zelenszkij csapatait. Paul Ronzheimer, a Die Welt haditudósítója nem hiszi, hogy a lőszerprobléma belátható időn belül megoldódik Ukrajna számára. Ukrajna már helyi fegyvergyártó cégekbe fektet be, hogy megbirkózzon a lőszerhiánnyal és a nyugati országokból érkező szállítások késedelmével.
  • “Rendkívül bizonytalan”, hogy Franciaország hogyan tudja teljesíteni Emmanuel Macron elnök ígéretét, miszerint több katonai támogatást nyújt Ukrajnának, ugyanis a párizsi kormány megszorítási problémákkal küzd – jelentette a Le Monde című francia lap. Eközben egy magas rangú amerikai tisztviselő a Bloombergnek elmondta, hogy egyesek Washingtonban úgy vélik, Macron szavai háborút idézhetnek elő Moszkvával. A francia elnök kijelentésének indoklását a szövetségesek zárt ajtók mögött bírálták – számolt be szerdán a Bloomberg. 
  • Moldova azt tervezi, hogy segít Ukrajnának elfogni a menekülő hadköteleseket a határon – jelentette ki Adrian Efros, moldovai belügyminiszter. A moldovai határőrök azt tervezik, hogy együttműködnek az ukrán hatóságokkal, és segítenek elfogni az Ukrajnából a Dnyeszteren túlra szökni próbáló hadköteleseket – jelentette be hétfőn Adrian Efros moldáv belügyminiszter a Ziarul de Garda című moldáv lapnak adott interjújában, számolt be az rbc.ua hírportál. 
  • A lengyel védelmi minisztérium elbocsátotta Jaroslav Gromadzinski altábornagyot, aki az amerikai hadsereggel együtt az ukrán katonák kiképzéséért volt felelős. Erről az RMF24 számolt be. Az altábornagy a Strasbourgban állomásozó gyorsreagálású erők európai hadtestének (Eurocorps) parancsnoka volt. Gromadzinskij visszahívásának oka az volt, hogy "a tiszttel kapcsolatban új információk érkeztek be" a katonai elhárítás pedig vizsgálatot indított ellene. 
  • Az Associated Presshez közel álló kutatóközpont új felmérése szerint a demokraták jobban "félnek" Trump újraválasztásának lehetőségétől, mint amennyire a republikánusok tartanak attól, hogy Biden marad az elnök. Az érzelmi reakció Trumpnak is kedvezhet, mivel a felmérés azt is megállapította, hogy a republikánusok lelkesebben várják Trump győzelmét, szemben a demokratákkal, akik kevésbé lelkesednek azért, hogy Biden maradhat az USA vezetője. 
  • Az Izraeli Védelmi Erők az eredeti 24 Hamász-zászlóaljból 20-at "leszereltek" a gázai katonai művelet kezdete óta - írja a Washington Post. A lap szerint azonban "a leszerelés" nem jelenti azt, hogy megsemmisültek ezek a Hamász-osztagok; a maradványaik még mindig képesek az ellenállásra. Az izraeli erők állítása szerint megközelítőleg 13 000 Hamász-harcossal végeztek a gázai hadműveletben. Az izraeli hadsereg arra figyelmeztetett, hogy hamarosan arra a négy megmaradt zászlóaljra összpontosíthatnak, amelyek az egyiptomi határon fekvő Rafah városában vannak, és teljesen működőképesek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!