2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben – Hatalmas mértékű mozgósításra készül Zelenszkij + videó

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Gantner Barnabás külpolitikai szerkesztő élőben elemezték a legfrissebb háborús híreket, majd kapcsoltuk kárpátaljai tudósítónkat, Dunda Györgyöt.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben – Hatalmas mértékű mozgósításra készül Zelenszkij + videó

A külföldön élő hadköteles korú férfiakkal töltené fel a hadsereg állományát az ukrán védelmi miniszter.

Dunda György a HírTV kárpátaljai tudósítója elmondta: komoly ellenérzésekkel fogadták a tárcavezető gondolatmenetét az ukránok, különösen annak fényében, hogy a miniszter hadköteles korú gyermekei és hozzátartozói évek óta az Egyesült Államokban élnek. 

Rusztem Umerov hadügyminiszter a német médiának nyilatkozott, és ott említette ezt az esetet, hogy rá kellene bírni a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat, jöjjenek haza és fontos lenne, hogy megvédjék az országukat, fegyvert fogjanak a kezükbe. Amennyiben ezt nem teszik, akkor esetleg retorziókra, vagy legalábbis szankciókra számíthatnak későbbi hazatérésük folyamán. Miután ez a bejelentés is hatalmas ellenérzéseket váltott ki az ukrán lakosság körében, ezért a védelmi minisztérium sajtófőnöke már tegnap jelezte, hogy a Bild és a Welt, mely írt Európa kijelentéséről, picit félreértelmezték a miniszter szavait, és erőszakos hazahozatalról csak javaslatról beszélt – mondta el az adásban Dunda György. 

Emlékezhetünk, hogy néhány héttel korábban már volt egy ilyen felvetés ukrán kormánykörökben, de ezt akkor is nagyon elutasították az emberek, és ezért elengedték ezt a javaslatot. Most mégis előjött. A helyzet egyik érdekessége, hogy az ukrán sajtóban kiszivárgott, miszerint, miközben Rusztem Umerov védelmi miniszter arról beszél, hogy jó lenne hazajönniük az ukrán férfiaknak, és a hadsereg soraiba beállni, addig az ő gyermekei évek óta az Egyesült Államokban élnek.

Ezt korábban azzal indokolták, hogy védelmi, biztonsági célokból vannak a gyermekei külföldön, csak hát fölteszik nagyon sokan internetes fórumokon a kérdést, hogy mennyire hiteles egy miniszternek a kijelentése ezzel kapcsolatban, amikor a saját családtagjait egészen a tengerentúlra menekítette – hangsúlyozta a kárpátaljai tudósító.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő többek között arról beszélt az adásban, hogy Németország számára presztízskérdés Ukrajna támogatása.

Emlékeztetett: a szövetségi kormány a téli időszakban mintegy 90 millió euróval segítené Kijevet, annak ellenére, hogy a német gazdaság teljesítménye nem indokol ilyen mértékű pénzügyi mentőövet.

Jelenleg a németek számára Ukrajna sokkal inkább presztízskérdés, politikai kérdés, mint más. A németek ráadásul nem is mondanak olyan baromságokat, mint tegnap a belga vezérkari főnök, aki tegnap bejelentette, hogy a háborút Oroszország megnyeri és utána meg fogja támadni Moldovát, majd a három balti államot – emelte ki Nógrádi György. Hozzátette: Nyilván itt a kulcskérdés az amerikai választás lesz, hogy jövőre tud-e az USA támogatást nyújtani Ukrajnának. Igen vagy nem? Ha nem, akkor a németekre nagyobb teher zúdul.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!