2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 12:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben: Gáza sorsa a fegyveres bevonulás után + videó

A műsor mai vendégei Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő és Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője voltak. Élőben jelentkezett Dunda György, a Magyar Nemzet tudósítója.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben: Gáza sorsa a fegyveres bevonulás után + videó
  • A gázai es-Sifá kórház közelében megtalálták az egyik október 7-én elhurcolt izraeli túsz holttestét - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője. A 64 éves Judit Weisst egy gázához közeli kibucból, az otthonából rabolták el a terroristák. Egy katonanő holttestét is megtalálták három nappal azután, hogy halálhírét bejelentették. Az épületben a meggyilkolt túsz környezetében katonai felszereléseket és fegyvereket is találtak.
    Az egészségügyi intézményben feltárták a Hamász egyik alagútját is. Az elmúlt napokban a gázai kórházak alatt alagútrendszereket találtak a katonák, amelyekben a túszok, valamint a Hamász magas rangú parancsnokai tartózkodtak. A terrorszervezet szóvivője izraeli propagandának minősítette az izraeli jelentéseket.
  • Izraeli Védelmi erők: sikeresen leszállítottak létfontosságú orvosi felszereléseket és eszközöket a kórházba, például inkubátorokat és bébiételeket a csecsemők számára.
    Biztonsági és logisztikai akadályok miatt jelenleg meglehetősen korlátozottak a lehetőségek a gázai es-Sifá kórházban tartózkodó betegek evakuálására, de az ENSZ megvizsgálja, hogyan lenne erre mód.
    A palesztin vörösfélhold nem képes elegendő üzemanyaggal ellátni a betegszállító járműveket. De jelentések szerint nincs elég oxigén sem a kórházakban a betegek számára.
  • Az izraeli hadsereg befejezte a Gáza várostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor elfoglalását. A harcok még tartanak, miközben terroristák és fegyverek után kutatnak, de gyakorlatilag az Izraeli hadsereg befejezte a város központjának bekerítését.
    Az izraeli hadművelet részeként most a Hamász uralmának emblematikus helyszíneit veszik célba.
  • Herci Halevi vezérkari főnök: a hadsereg "meglehetősen közel áll az ellenséges katonai rendszer megsemmisítéséhez a Gázai övezet északi részén"
    Joáv Galant védelmi miniszter: a biztonságiak azon dolgoznak, hogy a Gázai övezet környékének bizonyos izraeli lakosai 2024 elején visszatérhessenek otthonaikba.
  • Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése: az ukrán fegyveres erők páncélozott járműveket tudtak áthelyezni a front ezen szakaszára, és megkezdték a csapásmérő repülőgépek és egyéb légi eszközök használatát.
    Az amerikai Háborúkutató Intézet azt írta, hogy az ukrán fegyveres erők intenzív harcokat folytatnak.
    Az orosz hadsereg három taktikai csoportot alakított az ukrán erők felszámolására, ezek három irányból indítanak támadásokat.
  • Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést - a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése csúcstalálkozóján videóösszeköttetésen keresztül mondott beszédében.
  • A nyugati partnerek pénzügyi támogatása nélkül nehéz lesz Ukrajnának szociális juttatásokat felhalmozni, mert most szinte minden pénz a hadsereg finanszírozására megy el – írja az UNIAN ukrán hírügynökség.
    Hozzátette, hogy a szövetségesek segítsége nélkül Ukrajnának választania kell a szociális biztonság és a hadseregre fordított kiadások között, és ez válságot okozhat a társadalomban, ami kihatással lehet a háború menetére is.
    Csökkentenünk kell a hadsereg támogatását, vagy nem adunk szociális segélyt. Tehát így vagy úgy, de válság lesz. Befolyásolja majd a háború menetét? Igen. Meg fogja állítani a harcunkat? Nem.
  • A Fehér Ház megerősítette, hogy Volodimir Zelenszkij beszédet mond az Egyesült Államok Kongresszusában szeptember 21-én, csütörtökön, Joe Biden amerikai elnökkel való találkozója után. „Ez lesz a harmadik találkozójuk itt a Fehér Házban, és minden bizonnyal kritikus időben jön” – mondta Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan. Zelenszkijnek ez lesz a második beszéde a Kongresszusban. Az ukrán elnök várhatóan jelen lehet az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról szóló ülésén, amelyen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz majd - mondta Vaszilij Nebenzja az Orosz Föderáció ENSZ-tagságbeli állandó képviselője a RIA Novosztyinak.
  • Washington hamarosan felhagy Ukrajna támogatásával, mivel túl sokat költ rá, haszna azonban nincs rajta a harctéren – jelentette ki Dmitrij Medvegyev. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint idézem, az amerikai törvényhozók kisiklatják az izraeli és ukrajnai katonai kiadások idei finanszírozását. Az okok technikaiak és… nem egészen technikaiak”. Medvegyev szerint az Egyesült Államok könnyen leírja a kegyenceit, amikor azok már használhatatlanná válnak és Ukrajnával pont ez fog történni.

 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Délkelet-ázsiai ragadozó faj honosodott meg hazánkban

Délkelet-ázsiai ragadozó faj honosodott meg hazánkban

Új rovarfajjal, az óriás ázsiai imádkozósáskával (Hierodula teniudentata) gyarapodott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területének faunája – adta hírül nemzeti park a honlapján a bama.hu beszámolója szerint.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!