2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Szolgának születtek

Következik:

Híradó 12:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben – Eltolódott a tűzszünet + videó

Hidegkuti Konstantin, nemzetközi kapcsolatok szakértője, Tóth Máté, energiajogász és Dunda György élőben elemezték a legfrissebb háborús híreket.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben – Eltolódott a tűzszünet + videó
  • Jemenből, az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók által ellenőrzött területről indított, robbanószerkezettel felszerelt drónokat semmisített meg az Egyesült Államok egyik hadihajója a Vörös-tengeren. A drónokat megsemmisítő Thomas Hudner rombolóban nem keletkezett kár és a legénység sem sebesült meg.
  • Leghamarabb péntekre tolódott a tűzszünet és az első izraeli túszok szabadulása.
    Péntek előtt nem kezdik meg az elraboltak szabadon bocsátását, de hozzátette, hogy a felek között folyamatos és előmutató a kapcsolattartás.
    A Hamász nem nyújtotta be azoknak az izraelieknek a listáját, akiket csütörtökön szabadon engednek, és még nem írta alá a megállapodást Katarral, amely garantálja az egyezmény végrehajtását.
    Egy meg nem nevezett politikai vezető a Haarecben:
    "Nincs fegyverszünet, háború van. Nem terveznek tűzszünetet mindaddig, amíg nincs egyeztetett időpont a túszok szabadon engedéséről született terv végrehajtására"
  • Narendra Modi indiai kormányfő mint soros elnök és házigazda a 19 legjelentősebb nemzetgazdaság, valamint az Európai Unió és immár az Afrikai Unió alkotta G20-ak virtuális csúcstalálkozóján üdvözölte az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről, és kijelentette hogy a résztvevők egyetértenek abban: a "nyugat-ázsiai stabilitáshoz kétállami megoldásra van szükség".
  • Moszkva bejelentette, hogy napi 300 ezer hordóval csökkenti az olajexportot az augusztusi 500 ezer hordós csökkentés után. Szaúd-Arábia pedig várhatóan októberig meghosszabbítja a napi 1 millió hordónyi önkéntes termeléscsökkentését. A kínálat szűkülésének hatására 70-ről 90 dollárra emelkedett a nyersolaj piaci ára, miközben a kínai kőolajigény egyre nő - ez pedig további drágulást eredményezhet a szakértők szerint.
  • Vlagyimir Putyin a világ energiaellátásáról is beszélt a világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő G20-ak virtuális tárgyalásán. Az orosz elnök ennek kapcsán az állami terrorcselekményekről beszélt.
  • Ukrajnában "tragédia" történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján.
    "A katonai akció nyilvánvalóan mindig tragédia. Konkrét emberek, konkrét családok és az ország egészének tragédiája. Feltétlenül el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát."
    Putyin emellett rámutatott, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, és zárkózik el a párbeszéd elől, miközben Moszkva mindig is készen állt erre.
  • A gázai konfliktussal kapcsolatban az orosz elnök megkérdezte a G20-ak vezetőit, hogy őket nem döbbentette-e meg a Gázai övezetben élő civilek halála?
    Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantását Vlagyimir Putyin terrorcselekménynek nevezte. És az energiapiacokról is beszélt
  • Oroszország kiáll a nyitott és kölcsönösen előnyös nemzetközi gazdasági együttműködés szellemének helyreállítása mellett és rámutatott, hogy növelni kell a fejlődő gazdaságok szerepét a nemzetközi pénzügyi intézményekben, köztük az IMF-ben és a Világbankban. Ezen szervezetek erőforrásait a valóban rászoruló fejlődő országok és régiók érdekében kell felhasználni, nem pedig opportunista politikai célokra. Készek vagyunk együtt dolgozni ezen sürgető problémák megoldásán a G20, valamint más nemzetközi intézmények, köztük a BRICS szövetség keretein belül, amelynek súlya és befolyása természetesen egyre nő.
  • Továbbra is negatív hatásúak a jogellenes kereskedelem-korlátozások és egyes országok elfogult klímaprogramja azért, hogy saját versenyképességüket erősítsék, vagy hogy versenytársaikat kiiktassák, és előnyökhöz jussanak. A verseny tisztességtelen módszereit is alkalmazzák. És úgy értem, nemcsak tönkre teszik a szállítási és logisztikai láncokat és a nemzetközi fizetési csatornákat, hanem az állami terrorcselekményekre is gondolok. Kirívó példa erre a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat gázvezeték felrobbanása.
  • Európa elvesztette önrendelkezési képességét, nem tudja meghatározni, hogy mik a céljai, nem tudja felismerni, hogy milyen eszközöket kell alkalmazni céljainak elérésére - jelentette ki Orbán Viktor Zürichben, a Welt-woche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén tartott átfogó politikai beszédében. A miniszterelnök rámutatott: Európa ma nem ura önmagának, a világ GDP-jében való részesedése lefelé megy, 2030-ra egyedül Németország lesz az eső tízben.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Nem játszanak az ukrán futballisták és klubjaik, miután az egyik játékosukat erőszakkal vitték el a katonák. A részletekről Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Stier Gábor, a moszkvater.hu főszerkesztője beszélgetett a Háború Ukrajnában című műsorunkban Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!