2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben: Az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre + videó

A New York Times tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre titkos föld alatti bunkerekkel, amelyet az elmúlt nyolc évben építettek fel. A tizenkét bázist szinte teljes egészében a CIA finanszírozza.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben: Az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre + videó

Az adásban Stier Gáborral, a Moszkvatér.com főszerkesztőjével és Vukics Ferenc katonai szakértővel Yann Caspar műsorvezető elsőként arról beszélget, hogy mit árult el a New York Times egy tényfeltáró cikkében.

Kijevbe látogatott a CIA vezetője, William Burns. Az Egyesült Államok több, mint egy évtizede titkos hírszerzési partnerséget ápol Ukrajnával, amely ma már mindkét ország számára kritikus fontosságú Oroszország elleni küzdelemben, írja a New York Times. A tényfeltáró cikkből kiderül, hogy az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre titkos föld alatti bunkerekkel, amelyet az elmúlt nyolc évben építettek fel. A tizenkét bázist szinte teljes egészében a CIA finanszírozza. A CIA és más amerikai hírszerző ügynökségek információkat nyújtanak Kijevnek célzott rakétacsapásokhoz, nyomon követik az orosz csapatok mozgását és segítenek támogatni a kémhálózatokat. A New York Times azt írja: az ukrán vezetők megnyugtatására William Burns múlt csütörtökön titkos látogatást tett Ukrajnában, ez a tizedik volt a háború kezdete óta.

Ugyancsak a műsor része volt egy új kijelentés elemzése. Több NATO-ország fontolgatja katonák Ukrajnába küldését, mondta a francia elnök a Párizsi találkozón. Emmanuel Macron szerint a jövőben „nem zárható ki” nyugati csapatok küldése Ukrajnába, de „egyelőre nincs konszenzus arról, hogy csapatokat küldjünk a terepre hivatalos, elfogadott és jóváhagyott módon”. A 20 ország részvételével zajlott, Kijevet támogató konferencián ugyanakkor megállapodtak egy olyan koalíció létrehozásában, amely nagy hatótávolságú fegyvereket küld majd Kijevnek. A Kreml nemrég úgy reagált: az Ukrajnába küldött szárazföldi európai csapatok elkerülhetetlenné tennék a NATO-val való konfliktust.

A folytatásban arról volt szó a műsorban, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét, ezt Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője nyilatkozta. Mint mondta: „Lehet, hogy csalódást okozok, de úgy tudjuk, hogy valóban vérrög okozta a halálát. Ez többé-kevésbé megerősített információ, és nem az internetről származik – jelentette ki Budanov vasárnap a Hromadszke ukrán televízió szerint.

Az adás második felében az izraeli-palesztin helyzetről volt szó. Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a Ramadán muszlim ünnep alatt tartózkodni fog a katonai cselekményektől Gázában. A Hamász pedig tanulmányozza a párizsi fegyverszünet ajánlatát, amely 40 napos tűzszünetet és túszcserét foglal magában. Közben a Palesztin Hatóság miniszterelnöke bejelentette kormánya lemondását, megnyitva az utat a szervezet későbbi szerepvállalása előtt Gáza irányításában. Mahmud Abbasz elfogadta a lemondást tegnap este, de egyelőre a helyén hagyja Mohammed Shtayyeh miniszterelnököt az átmeneti kormány élén, amíg meg nem nevezik az utódját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Nem játszanak az ukrán futballisták és klubjaik, miután az egyik játékosukat erőszakkal vitték el a katonák. A részletekről Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Stier Gábor, a moszkvater.hu főszerkesztője beszélgetett a Háború Ukrajnában című műsorunkban Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!