2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Néma gyilkos

2012. augusztus 12., vasárnap 17:17, frissítve: vasárnap 17:22

A vírushordozók 70-80 százalékának nincsenek panaszai. A Hepatitis C egy vérrel terjedő betegség. Becslések szerint világszerte 170 millió ember hordozza, és évente három-négymillió újabb beteg fertőződik meg.

Mi a teendő, ha párna helyett az iskolapadon szundít a gyermek? A hajnalig tartó internetezést, az elalvás előtti filmnézést vagy éppen a mobiltelefon nyomkodását a paplan alatt sok szülő ártatlan, elalvás előtti rituálénak gondolja. Ám nem feltétlenül azok. A Semmelweis Egyetem egy Magyarországon egyedülálló kutatás keretében a gyermekek alvással kapcsolatos panaszait, az alvászavarok gyakoriságát és az életmód, életvitel ebben játszott szerepét vizsgálta. Több mint 5000 általános  és középiskolás gyermeket kérdeztek meg. Az eredmény nem túl fényes. Megdöbbentő, de hazánkban minden harmadik gyermek küzd valamilyen szintű alvászavarral.

Néma gyilkos. A vírushordozók 70-80 százalékának nincsenek panaszai. A Hepatitis C egy vérrel terjedő betegség. Becslések szerint világszerte 170 millió ember hordozza, és évente három-négymillió újabb beteg fertőződik meg. Magyarországon a vírushordozók száma 50 és 100 ezer közé tehető. A probléma az, hogy ezek az emberek tünetek hiányában általában nem fordulnak orvoshoz, így a betegséget gyakran nem ismerik fel időben. Ezért is nevezik néma gyilkosnak. Tetézi a bajt, hogy a fertőzöttek tudtukon kívül is továbbadhatják a vírust. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés életeket menthet.



@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!