2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:15

Globál

Globál: Távozik hivatalából Victoria Nuland + videó

Lemondott a kijevi Majdan zavargások főrendezőjének tartott Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese. A történtekről Boros Imre és Bogár László közgazdászokkal beszélgettünk a Globálban.

  • Globál: Távozik hivatalából Victoria Nuland + videó

Távozott hivatalából Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese, aki személyesen is részt vett az ukrajnai Majdan tüntetések lebonyolításában. Ettől, azaz a Janukovics kormány megdöntésétől számíthatjuk azt a projektet, amelyet az Egyesült Államok indított Ukrajna megszerzéséért.

Ukrajna kimagaslóan értékes és hatalmas mezőgazdasági területeivel ugyanis olyan mérleg nyelve volt, amely eldönthette, ki nyeri meg az Oroszország és az Egyesült Államok között kialakult élelmiszerversenyt. A spekulációk szerint Ukrajna mezőgazdasága már akkor is az USA javára billenthette a mérleget, ha egyszerűen csak nem kapcsolódik Oroszországhoz. Még jobb persze, ha területei az USA mögött álló, vagy inkább mondjuk úgy az Egyesült Államok erőforrásait kihasználó globál-tőke tulajdonába kerülnek. Az erre vonatkozó lépések már 2013-ban megkezdődtek. Majd, amikor a Janukovics-kormány hezitált vagy máshonnan nézve pávatáncba kezdett a Nyugat és Oroszország közt, fel is gyorsították őket.

A Majdan utáni ukrán kormányok már sietve kezdték el lebontani az addigi ukrán földbirtokosi rendszert. Ennek egyik látványos eleme volt az az adóügyi szabályozás, amelyet 2015-ben vezettek be és amely miatt akkor utcára is vonultak az ukrán gazdák. A tüntetések azonban nem értek el semmit. És a nagyvállalatoknak kedvező jogszabályi környezet, valamint az addigra tömeges eladósodás gyorsan, főleg amerikai cégek kezébe játszotta át az ukrán földeket.

Ma a legóvatosabb becslések szerint 17, más megközelítés szerint 21 millió hektárnyi termőföld van ezeknek a globális cégeknek a kezében. Azt, hogy valójában mennyi, hivatalosan nem tudni, nemcsak azért, mert offshore cégek során keresztül birtokolják azokat, hanem azért is mert – az uniós csatlakozásra váró – Ukrajna földnyilvántartása valamilyen oknál fogva a mai napig nincs összesítve és digitalizálva.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!