2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Európai híradó

Európai híradó: A V4-ek együttműködésének motorja a lengyel-magyar szövetség

Merre tovább V4—ek? Többek között erre kereste ma a választ Déri Stefi műsorvezető Deák Dániel vezető elemzővel a választ a Hír TV Európai híradó című műsorában.

  • Európai híradó: A V4-ek együttműködésének motorja a lengyel-magyar szövetség

"Össze kell tartani, ez a V4 sikerének titka."

Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozón Krakkóban. A regionális együttműködés dicső múltjáról és a még biztatóbb jövőjéről Deák Dánielt, a 21. Század Intézet vezető elemzőjét kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

Deák Dániel a V4-es országokkal kapcsolatban először is elmondta, hogy az együttműködésükre már mintegy 700 éves múltra tekint vissza, és már akkor is az volt a cél, hogy a közép-európai hatalmak a nyugati országokkal szemben közösen érvényesítsék az akaratukat. Majd a rendszerváltást követően ugyancsak gazdasági és politikai okok hívták újból életre a visegrádi együttműködést – mutatott rá a vezető elemző.

Deák a V4-ek sikerének a titkára is igyekezett rávilágítani. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a V4-ek az unión belül is sikeresen lépnek fel és érvényesítik mind a mai napig az akaratukat. A 21. Század Intézet vezető elemzője arra is kitért, hogy a V4 országok mind a költségvetés, mind a migrációpolitika, sőt újabban az energetika területén is sikeres és megvalósítható terveket tudnak letenni az asztalra. Az elemző arra is rámutatott, hogy

ennek együttműködésnek a motorja a lengyel-magyar szövetség, és általában Csehország és Szlovákia ehhez csatlakozik.

A magyar miniszterelnök is utalt arra már több alkalommal, hogy ez a négy ország ha összekötné az út- és energiahálózatát további sikereket tudna elérni - emlékeztetett Deák Dániel.

Majd ezt követően kapcsolták Rómát, annak apropójából, hogy nemrégiben megalakult a Mario Draghi vezette koalíciós kormány, amelyben Matteo Salvini is helyet kapott. Jánosi Dalmát, a HÍRTV tudósítóját arról kérdezték, hogy a páratlanul széles parlamenti támogatással megalakult kabinet kihúzza-e a 2013-ra tervezett választásokig.

Végül foglalkoztak a műsorban azzal is, hogy oltási csoda zajlik Szerbiában. A szomszédos államban az átoltottság mértéke már az uniós átlag duplája, így az ország sokkal hamarabb elérheti a nyájimmuntást. Molnár Lajkó Anett szabadkai tudósítónk többek között a kínai Sinopharm vakcinával történő oltás tapasztalatairól számolt be.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!