2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csörte

Csörte: A Páneurópai Pikniktől az önkormányzati választásokig

Gazdasági, hadügyi és migrációs témák kerültek terítékre Orbán Viktor és Angela Merkel hétfői találkozóján. A német kancellár a páneurópai piknik 30 évfordulója alkalmával érkezett Magyarországra és elismerően beszélt hazánkról.

  • Csörte: A Páneurópai Pikniktől az önkormányzati választásokig

Angela Merkel hétfői látogatásán túl, szó volt a ferencvárosi előválasztásokról, valamint az ősszel következő önkormányzati választásokról is.

Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa a következőt mondta:

„Szerintem az megfigyelhető mindkét oldalról, hogy kicsit túlértékelik a találkozó jelentőségét. Aki itt konfrontációra számított, ha úgy tetszik csalódott. Egy ilyen megemlékezés során azt gondolom, hogy teljesen illogikus lett volna bármiféle konfrontációt tapasztalni vagy kiprovokálni. Ez egy ünnepi megemlékezés volt, egy valóban történelmi tettről és tulajdonképpen a jelentősége ennyi, nem több.”

Ezzel a kijelentésével nem értett egyet a Századvég Alapítvány elnöke, G. Fodor Gábor, aki így reflektált az elhangzottakra:

„Úgy gondolom, hogy ez egy történelmi igazságtétel. Ez egy gesztus volt a páneurópai piknik 30. évfordulója kapcsán. Mégis csak az történt, hogy egy olyan európai vezető, aki évtizedekig Európa legerősebb nemzetét vezette, kormányozta - akivel kétségtelenül voltak vitáink, főként a bevándorlás kérdéseiben - idejött és megdicsérte Magyarországot. Elismerte Magyarország teljesítményét, úgy is, mint európai teljesítményt. Azt gondolom, hogy ez egy elismerő, igazságtevő gesztus is. Amely éppúgy járt a 30 évvel ezelőtti tettekért, mint a jelenlegi kormányfőnek mostani tetteiért.”

Nagy József, a 24. hu újságírója hozzátette:

„Abban értenek egyet ugye, amit Angela Merkel és Orbán Viktor is mondott. A menekülteket a saját hazájukban kell segíteni abban, hogy ne induljanak el és ott emberi élet feltételei legyenek.”

A szót Gajdics Ottó, a Szabadföld és a Karc FM főszerkesztője vette át, aki a következőképpen foglalta össze a kialakult helyzetet:

„Én arra térnék vissza, ki értékeli túl a találkozó jelentőségét. Azt azért lehet tudni, hogy a nemzeti konzervatív oldalon – és itt most nem a politikusokra gondolok, hanem a választópolgárokra – nem szeretik Angela Merkelt. Nem szeretik, mert nem tudják neki megbocsájtani azt, ahogyan 2015 óta ebben a kérdésben nyilatkozott, viselkedett, cselekedett. Ettől függetlenül szerintem tény, hogy a rendkívüli módon elszigetelődött Orbán Viktor - akivel nem hajlandó senki sem találkozni, egy percre sem, az Európai Unió vezetői közül - fogadta az Európai Unió legmeghatározóbb, legnagyobb gazdaságú országának vezetőjét. Ráadásul egy olyan eseményen, ahol ez a vezető nem udvariasságból, hanem teljesen őszintén ismerte el Magyarország szerepét - az ő országának, vagyis Németországnak a történelmi alakulásában. Elismerte hazánk mai jelentőségét és szerepét mindabban, ami körülöttünk zajlik." 

Ezt követően a beszélgetés ezen részét az Orbán Viktor és Angela Merkel képviselte álláspontok hasonlóságainak és különbségeinek taglalásával folytatta a négy vendég. 

Az adás második felében az önkormányzati választások ügyeiről volt szó. Szakonyi Péter, G. Fodor Gábor, Nagy József és Gajdics Ottó emellett az ellenzék szemén keresztül is igyekezett átlátni a jelenlegi helyzetet.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!