2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Négy évet kapott, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

Hír TV

2018. március 27., kedd 20:23, frissítve: kedd 21:13

Első fokon négy év fegyházat kapott az a magyar fiatal, aki az Iszlám Államhoz csatlakozott volna. Terrortámadással fenyegetőző társát két évre ítélték.

A két fiatal vádlott 2014 őszétől 2015 januárjáig egy portálon beszélt arról, hogy az Iszlám Államhoz csatlakoznának. Az elsőrendű vádlott levelezett is egy magát Abu Isa néven bemutató emberrel, majd 2015 elején Isztambulba utazott, ahonnan a török–szír határ felé indult. Gyanús viselkedése miatt a török hatóságok letartóztatták, és Magyarországra hazatoloncolták.

„Fogas Viktor elsőrendű vádlott azzal a magatartásával, hogy az Abu Isával folytatott beszélgetések során vállalta, hogy Szíriába utazik, csatlakozik az Iszlám Államhoz, és katonaként egy város védelmében fog harcolni a szír állami hadsereggel szemben, terrorcselekmény elkövetésére vállalkozott” – ismertette a tanácsvezető bíró, Sárközi Ilona.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje abban bízott, hogy egy új jogszabály miatt enyhébb ítéletet kaphat védence.

„Hoztak egy olyan jogszabályt, amely önálló cselekményként jelöli meg azt, ami eddig az előkészület szintjébe olvadt bele, vagyis hogy abból a célból, hogy terroristaszervezethez csatlakozzon, Magyarországra beutazik, átutazik, kiutazik, az elköveti ezt a terrorcselekményt, az kettő–nyolc évet ér” – mondta Pintér András.

A bíró elmondta, hogy a cselekmény elkövetésekor érvényben lévő jogszabályok szerint hozott döntést, így az érvelésnek nem adott helyt. A másodrendű vádlott egy közösségi oldalon fenyegetett terrorcselekmény elkövetésével, azt írta, hogy „Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek.” A bíróság két év börtönre ítélte ezért

Az ügyész és a védőügyvédek is fellebbeztek. Másodfokon a Győri Ítélőtábla elé kerül az ügy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!