2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Kék hírek

Több vádlott is beismerte a tiltott állatviadal szervezését

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. március 2-án előkészítő ülést tartott a tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás bűntette miatt B.B. I. rendű vádlott és 7 társa ellen folyamatban lévő büntetőeljárásban.

  •  Több vádlott is beismerte a tiltott állatviadal szervezését

A vádirat szerint B.B. I. rendű, L.T. II. rendű, B.N. III. rendű, K.A.H. IV. rendű és N.Zs. V. rendű vádlottak 2017-től kezdődően állatviadal céljára kutyákat tartottak, tenyésztettek, képeztek ki és forgalmaztak. Az állatok kiképzését a vádlottak az állatviadal előtt előre eltervezett időtartamban és módszerekkel végezték. Így például a kutyákat erre a célra épített speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon tartották, és téttel nem bíró állatviadalokon más kutyákkal összeengedve próbálták ki. Engedetlenségük esetén az állatokat fizikailag is bántalmazták, ezzel különös szenvedést okozva nekik. Alultápláltságuk, soványságuk, dehidratáltságuk már önmagában is alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza.

A vádlottak kutyás körből ismerték egymást és amellett, hogy részt vettek állatviadalokon a kutyáikkal, rendszeresen szervezték is azokat, amiknek részletszabályaiban előre megegyeztek. A 2020. november 28-án megtartott állatviadalra a VI. rendű vádlott nézőként érkezett, de bírói feladatokat látott el az állatok küzdelme során. 

A II. rendű vádlott által állatviadal céljára tartott, kiképzett és tenyésztett kutyák a II. rendű vádlott testvérének, a VII. rendű vádlottnak a tulajdonát képezték, akinek tudomása volt testvére tevékenységéről, sőt rendszeresen segített is neki a kutyák gondozásában.

A III. rendű vádlott fenti tevékenységét pedig élettársa, a VIII. rendű vádlott segítette, akinek szintén tudomása volt arról, hogy a kutyákat állatviadal céljából tartják.

Az előkészítő ülésen I., II., IV., V., VII. rendű vádlottak beismerték bűnösségüket a vádirattal egyezően és lemondtak a tárgyalás jogáról. Bűnösségre kiterjedő beismerő nyilatkozatait a bíróság végzésével elfogadta, így rájuk nézve külön a bíróság nem fog bizonyítást lefolytatni. 

I. rendű vádlott a vallomásában akként nyilatkozott azonban, hogy a kutyákról megfelelően gondoskodott, átlagon felüli életkörülményeket biztosított számukra.

III. rendű vádlott elismerte a bíróság előtt, hogy részt vett állatviadalokon, de tagadta, hogy szervezte is azokat, továbbá, hogy különös kegyetlenséggel bánt volna az állatokkal.  

A VI. rendű vádlott elismerte ténybelileg a vádirat szerinti cselekvőségét, de véleménye szerint azzal bűncselekményt nem követett el, így bűnösségét nem ismerte be. 

A VIII. rendű vádlott teljes mértékben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A bíróság 2022. május 4-én tárgyaláson folytatja az eljárását, ahol a tanúk és hatósági állatorvos kihallgatása várható. 

Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy pedofilt

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy pedofilt

A "három csapás" alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre – erőszakos többszörös visszaesőként – azt a férfit, aki szexuális bűncselekményt követett el egy gyermek sérelmére – közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség.
Három ember meghalt egy kamion rakterében az M1-es autópályán

Három ember meghalt egy kamion rakterében az M1-es autópályán

A jelenlegi adatok szerint kedden 14 óra körül az M1-es autópálya 72. kilométerénél, a sztráda Győr felé vezető oldalán egy nyergesvontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvény forgalmi okok miatt hirtelen fékezett. Ennek következtében a rakománya elmozdult, és ráborult a raktérben szabálytalanul tartózkodó személyekre. Az eset során három fő életét vesztette, ketten megsérültek, őket kórházba vitték.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!