2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Tíz év egy röszkei zavargónak

2016. november 30., szerda 15:19, frissítve: szerda 21:13

Tíz év börtönt kapott az egy évvel ezelőtti röszkei tömegzavargás egyetlen, terrorizmussal vádolt résztvevője első fokon. A cipruson élő szír férfi leghamarabb hat és fél év után szabadulhat. A bíróság végleg kiutasította az országból. A lezárt magyar–szerb határon tavaly szeptemberben próbált meg 300-400 migráns erőszakkal átjutni, a most elítélt férfi megafonnal hergelte a tömeget, és a rendőröktől határnyitást követelt.

A férfi 2015. szeptember hó 16-án, a rendőrség által lezárt Röszke II. közúti határátkelő szerb oldalán összegyűlt több száz fős tömeg tagjaként akart bejönni Magyarországra. Mikrofonba beszélve, folyamatosan, több alkalommal a határ megnyitását követelte a határt védő rendőröktől, és a kordon bedöntésével fenyegette meg őket, majd megdobálta a rendőrsorfalat, és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg.

„Az a követelés, hogy a lezárt határt nyissák meg, és ennek érdekében ő hivatalos személy elleni erőszakot követ el, a rendőröket dobálja kővel, illetőleg ennek a csoportosulásnak a tagjaként, ugye, itt az ügyészség álláspontja szerint a hangadójaként, vezetőjeként is vesz részt, megvalósítja, kimeríti a terrorcselekmény bűntettét. Ehhez kapcsolódóan nyilvánvalóan nem a magyar hatóságok által, nem a magyar rendőrség által megnyitott kerítésen és határon ő belépett, egy olyan időszakban, amely tömegzavargásnak minősül, ezt azt gondolom, még maga a vádlott sem vitatja, hogy az a helyzet, ami akkor, ezen a napon, ezen a kérdéses pár órában megvalósult a szerb magyar határszakaszon, a Röszke II-es határátkelőhelyen, az kimeríti a tömegzavargás fogalmát” – mondta a Csongrád Megyei Főügyészség ügyésze, Szanka Ferenc.

A tömegzavargásban a rendőrség könnygázt, valamint vízágyút használt, míg a támadók autógumikat gyújtottak fel, és a közeli melléképületek tetejéről dobálták őket. Az összecsapásban húsz rendőr sérült meg, közülük ketten súlyosan.

A férfi az utolsó szó jogán azt állította, nem vett részt a zavargásokban, segíteni próbált a rokonain. Hangsúlyozta, nem terrorista, nagyon sajnálja, ha bármikor megsértette a magyar törvényeket, nem volt szándékában ilyet tenni. A bíróság a férfit tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

„A vádlott, a tömeg tagjaként személyesen és a hasonló magatartást tanúsító tömeg tagjaival a rendőrsorfalban álló rendőrök tagjai felé dobáltak, folyamatos volt a kerítés rángatása, maga is rázta a rendőrkordont, illetőleg legalább három alkalommal valamilyen tömeggel bíró tárgyat dobott a Magyarország területén tartózkodó rendőrök felé. A vádlott, az aktív magatartása során egyenes szándékkal járt a büntetőjogi védelem alatt álló rendőrök szolgálati feladatai teljesítése során” – mondta Nagy Andrea, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírója.

A férfi édesanyját, aki az egyetlen női vádlott a tömegzavargás-vádas büntetőperben, és édesapját is bűnösnek is találták első fokon. Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a vádlott is fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!