2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Letöltendőt kaptak a román csalók

2017. június 27., kedd 15:38, frissítve: kedd 15:44

Összesen csaknem 20 év börtönbüntetést kapott az a három román vádlott, akik több mint félmilliárd forintot csaltak ki több cégtől és szervezettől Magyarországon. Egyebek mellett különösen nagy kárt okozó, társtettesként elkövetett csalás, pénzmosás és közokirat-hamisítás miatt álltak a Debreceni Törvényszék elé. A nemzetközi bűnszövetségnek több még ismeretlen tagja is van, akiket nem sikerült elfogni. Az ítélet nem jogerős.

Vezetőszáron, megbilincselve érkezett az ítélethirdetésre a három román vádlott. A vád szerint 2014-ben több beruházás előtt álló cégtől, illetve szervezettől csaltak ki több száz millió forintot. Módszerük az volt, hogy magukat a kivitelező cég képviselőinek adták ki, és azt mondták a megrendelőknek, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk, ezért az aktuális összegeket már az új – valójában hamis – számláikra kérik átutalni. Így például a Tiszántúli Református Egyházkerülettől 515 millió forintot csaltak ki, amiből mindössze 118 millió forintot találtak meg a nyomozók

A vádlottak 5 év, hat hónap, 6 és 7 év letöltendő szabadságvesztést kaptak. Ráadásul kártértérítésként több mint 300 millió forintot kell 30 napon belül visszafizetniük – persze kérdés, van-e miből ezt megtenniük. A törvényszék tanácsa szerint a három vádlottnál többen vettek részt az összehangolt csalássorozatban. A kapcsolatot a bűnözői csoport vezetőivel a harmadrendű vádlott tartotta

„Egy olyan szervezett bűnözői csoportról volt szó az eljárás során, akik közül csak hármójukat tudta bíróság elé állítani a nyomozó hatóság” – emlékeztetett Horváth Péter, a Debreceni Törvényszék bírója.

Az ítélet nem jogerős, mivel mind az ügyészség, mind a vádlottak három nap gondolkodási időt kértek. A bíróság a másod- és harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását meghosszabbította, az elsőrendű vádlott azonban szabadlábra kerül, a 3 nap gondolkodási idő alatt a börtönbüntetését sem kezdi meg. Ő egyébként 5 év 6 hónapos börtönbüntetése jelentős részét az előzetesben letöltötte, körülbelül tizenegy hónapja lenne még hátra – a bíróság ezért ítélte meg úgy, hogy már nem áll fenn nála a szökés, elrejtőzés veszélye.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!