2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Huszonegy évvel rémtette után kapta meg büntetését

,

2016. május 24., kedd 16:02, frissítve: kedd 20:03

A kettős gyilkosság után 21 évvel ítélték el jogerősen azt az erdélyi férfit, aki halálra késelt egy idős zuglói házaspárt – 19 évet kapott. A bűncselekmény elkövetését a DNS-azonosítás fejlődésének köszönhetően tudták rábizonyítani.

W. Csaba 1995-ben, 19 évesen ölt meg egy idős házaspárt Zuglóban. 19 év elteltével kapták csak el – 2014 májusában vették őrizetbe. Első fokon 19 év fegyházat kapott. Életfogytiglanra nem ítélhették, mert ahhoz túl fiatal volt a gyilkosság elkövetésekor. Fellebbezett, de a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú döntést.

„A másodfokú bíróság megállapította, hogy a mintegy 20 évvel ezelőtt történt bűncselekmény tárgyalásán az elsőfokú bíróság maradéktalanul megtartotta az eljárási szabályokat, rendkívül széleskörű bizonyítást folytatott le, és ennek alapján állapította meg a tényállást” – mondta Lassó Gábor, a Fővárosi Ítélőtábla bírója.

W. Csaba védője szerint a bíróság nem mérlegelte teljes körűen a bizonyítékokat. „Az én álláspontom szerint az elkövetés időpontja nem lett megfelelően behatárolva, illetve nem lettek figyelembe véve azok a nyilatkozatok, amelyeket a vádlott hozzátartozói tettek az ő hazaérkezésével kapcsolatosan. Tehát, hogy mikor hagyta el Magyarország területét” – mondta Versitz Piroska.

W. Csaba 1995-ben még Erdélyben lakott. Akkor még nem volt ellene bizonyíték, ezért nem gyanúsították meg, csak tanúként hallgatták ki. Az aktát később leporolták, a nyomozók a helyszínen hagyott cigarettacsikkeken DNS-mintát találtak, amely egyezett W. Csaba mintájával. „Nagyon-nagyon elégedett vagyok. Egy ideig azt hittük, vagyis most a védelem hatására és beszédére azt gondoltam, hogy vissza fognak venni az ítéletből pár évet, de nagyon pozitív csalódás volt, hogy jóváhagyták az első fokot” – mondta Szalai Dóra, a áldozatok hozzátartozója.

A hozzátartozók kártérítésért perlik majd W. Csabát. „Ennek az összegszerűségét még kalkuláljuk, erre pontos számadatot nem tudok mondani. Előreláthatólag több tíz millió forintról beszélünk. Tehát azt mondom, hogy 10 és 50 millió forint közé tehető az összegszerűségnek a mértéke” – mondta Poprádi Péter, a sértett jogi képviselője.

Az ítélet jogerős, W. Csaba legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!