2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Elmegyógyítóba kerül a budaörsi fenyegető

2016. május 23., hétfő 17:09, frissítve: hétfő 21:03

Előzetesbe került a budaörsi üzleteket bombával fenyegető 22 éves férfi. Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy fennáll a bűnismétlés veszélye. Kihallgatásán nemcsak a riogatást, hanem több tucat nyaraló felgyújtását is beismerte. A férfit még pénteken, telefonbetyárkodás közben kapták el egy nyilvános fülkében.

Április elején rendőrök lepték el az egyik budaörsi bevásárlóközpont parkolóját bombariadó miatt. Az elmúlt három hónapban közel tucatszor volt ugyanitt bombafenyegetés. Százfős nyomozócsoport dolgozott az ügyön, egy alkalommal fél Óbuda tömegközlekedését leállították, mert a gyanú szerint egy aquincumi nyilvános fülkéből telefonáltak. Egy ilyen telefonfülkénél fogták el a rendőrök pénteken a feltételezett elkövetőt.

A 22 éves férfit hétfőn vezetőszáron hozták a Fővárosi Törvényszékre. A nyomozóknak már elismerte tettét, ezért előzetes letartóztatásba került, de nem börtönbe megy, hanem az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kerül.

„Mindent elmondott, amit tudott és a továbbiakban is elmond mindent. Tehát persze elkövette, de – én kimondom –, egy beteg emberről van szó. Természetesen a beteg ember sem tehet meg mindent, beteg ember sem úszhatja meg, de a beteg ember legalábbis orvosi felügyeletet kell hogy kapjon. És utána van – civilizált államban –megfelelő eljárás erre” – közölte Tiba Zsolt ügyvéd.

A férfi kihallgatásakor egy másik bűncselekmény-sorozatot is elismert, kiderült, hogy ő gyújtott fel több tucat budaörsi nyaralót. Azt még vizsgálják, hogy hány eset köthető a férfihoz. „Több mint harminc esetben vonultunk ilyen hétvégi házas háztüzekhez. Volt olyan esemény, amikor egyszerre öt ház égett, illetve többször előfordult, hogy két-három égett, illetve olyan is volt, hogy meggyújtotta ugyan, de nem terjedt át a tűz az egész épületre. Körülbelül olyan ötvenhez közelíthet a leégett, illetve részben leégett házaknak a száma. Ez valamennyi üdülőterületen volt, életvitelszerűen nem laktak benne” – közölte Hodut János, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

A hatóságnak van elképzelése, hogy mi motiválta a férfit, de a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket egyelőre nem árulnak el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!