2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Életfogytiglant kapott az idős nő gyilkosa

2017. július 5., szerda 16:02, frissítve: szerda 16:09

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a zalai férfit, aki két éve megfojtott és kirabolt egy idős asszonyt – a börtönből így legkorábban harminc év múlva szabadulhat. Az ügy másodrendű vádlottja csak a rablásban vett részt – ő három és fél évet kapott.

Egy idős egyedül élő nőhöz törtek be a vádlottak. Az asszony felébredt, távozásra szólította fel őket. A másodrendű vádlott ennek eleget is tett, az elsőrendű azonban egy vasrúddal többször megütötte a nőt, aki elvesztette az eszméletét. O. István ezután kutatni kezdett a házban, ám a nő magához tért, a vádlott pedig végül egy párna segítségével megfojtotta. Társát visszahívta, végül félmillió forint értékű ékszerrel, készpénzzel és egy televízióval távoztak.

Első fokon O. Istvánt a Zalaegerszegi Törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, melyből legkorábban 30 év múlva szabadulhat, míg társa négy és fél év börtönt kapott. Az ügyészség ennek helybenhagyását indítványozta.

„Többszörösen volt büntetve, kétszeresen minősül az emberölés. Kettőt meghaladó halmazat. Az ilyen jellegű cselekmények elszaporodottsága. Tehát mind olyan, igen jelentős súlyosító körülmény, amely miatt mind az egyéni, mind az általános megelőzés indokolja a határozatlan tartamú szabadságvesztés kiszabását” – ismertette Fekete Tünde, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

O. István első fokon beismerő vallomást tett, ezt azonban másodfokon visszavonta. Az utolsó szó jogán azt hangoztatta, a gyilkosságot társa követte el, ő pedig csak a hozzá és édesanyjához fűződő érzelmi kötődés miatt vállalta magára a bűncselekményt.

„Büntetőjogi felelősségemet elismerem lopásban, magánlaksértésben, sértett bántalmazásában, az értékek eltulajdonításában, de az ölési cselekményben nem” – mondta az elsőrendű vádlott.

A tábla a másodrendű vádlott esetében büntetlen előélete, beismerő vallomása és korlátozott beszámítási képessége miatt három és fél évre enyhítette a szabadságvesztést. Az elsőrendű vádlott ítéletét azonban helybenhagyta.

„Semmi olyan motívumot nem lehet találni az elsőrendű vádlott magatartásában, ami azt indokolhatná, és az összes többi bűnösségi körülményben, értékelése kapcsán sem lehet semmi enyhítő körülményt felfedezni, ami azt indokolhatná, hogy az elsőrendű vádlottal szemben ne a legsúlyosabb büntetést alkalmazza a bíróság” – jelentette ki a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója, Makai Lajos.

A most 32 éves O. István legkorábban 2045-ben, 60 éves korában szabadulhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!