2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Válaszadás helyett az ellenzéki tüntetőket szidták a kormánypártiak

Hír TV

2018. május 23., szerda 18:46, frissítve: szerda 19:24

Csökkent a migrációs nyomás a déli határszakaszon - ismerte el az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt Balogh János, akit országos főkapitánynak javasolt a belügyminiszter. Az ellenzéki képviselők a többi közt arra vártak választ a meghallgatáson, hogy a jövőben is valtonosok biztosítják-e az állami rendezvényeket a rendőrök helyett. A bizottság fideszes tagjai kérdések helyett inkább az ellenzéki képviselőket és a kormányellenes tüntetőket szidták, majd bizalmat szavaztak az új rendőrfőkapitány jelöltnek.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatására ment ma Balogh János, akit a belügyminiszter javasolt új országos főkapitánynak. Balogh azt hangsúlyozta, a közjót szeretné szolgálni.

Legfőbb célom, hogy kiegyenlített közbiztonságot biztosítson a rendőrség Magyarországon. Kiegyenlítettet mind területi, mind idő értelemben. És, ami még szakmai hitvallás, hogy szeretném a rendet fenntartani és nem szeretnék rendet csinálni - mondta Balogh.

Az LMP képviselője ezután azt szerette volna tudni: kinevezése esetén az új főkapitány mit tesz az ellen a folyamat ellen, hogy a rendőrség helyett egyre többször a fideszes kötődésű valton security látja el az állami rendezvények biztosítását.

Az állami rendezvények biztosításával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a rendőrségről beszélhetünk, vagy a Valton tölti be a rendőrség szerepét, és hogy mit gondol erről - tette fel a kérdést Demeter Márta.

A főkapitány-jelölt úgy válaszolt, a jövőben nem alkalmazhatnak erőszakot a Valton emberei.

A DK-ás Vadai Ágnes arra várt választ, hogy a szerb-magyar határról viszarendelt rendőröket kivezénylik-e Szabolcs megyébe, ahol nagyüzemben folyik az ember- és árucsempészet.

Elég sokat beszéltek a rendőri vezetők a szerb-magyar határszakaszról, annál kevesebbet beszéltek a Szabolcs-Szatmár-bereg megyei határszakaszról, ami az embercsempészet, másfelől cigaretta, drog, vagy ki tudja, milyen dolgok csempészetének a melegágya - hozta fel Vadai.

Válaszában a rendőrfőkapitány-jelölt a kormány álláspontját ismételte meg ami szerint az illegális migráció nem szűnt meg, de a mértéke csökkent.

Meggyőződéssel vallom, hogy az illegális migráció nem szűnt meg. Az, hogy Magyarországon ilyen az illegális migrációs teher, ez jelentős mértékben annak tudható be, hogy a szerb-magyar és a horvát-magyar határszakaszt nagyon erősen határozottan és technikai és személyi állománnyal védjük - reagált Balogh.

A bizottság fideszes tagjai is kérdezhettek volna az új kapitánytól, de Simon Miklós beszédének nagy részét inkább Vadai Ágnesnek szánta.

Bár a bizottságot azért hívták össze, hogy a jelöltet meghallgassák, Kocsis Máté bizottsági elnök egyetlen kérdést sem tett fel neki, helyette inkább a kormány ellen tüntetőket szidta.

Ahhoz is kívánok önnek nagy türelmet, és a rendőröknek is, hogy az ellenzéki tüntetéseken az őket leggusztustalanabb módon provokálókkal szemben is higgadtak és emberségesek maradtak - hangoztatta Kocsis.

Baloghot végül a bizottság ellenszavazat nélkül két tartózkodás mellett alkalmasnak nyilvánította a főkapitányi tisztségre. Kinevezéséről Orbán Viktor dönt majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!