2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Uber: rendszámukat kockáztatják a szabályszegők

2015. augusztus 6., csütörtök 17:19, frissítve: csütörtök 17:44

Csak hivatásos sofőrök nyújthatnak taxiszolgáltatást az életbe lépő új rendelet szerint. Az Uber sofőrjei vagy kiváltják a szabályszerű engedélyeket, vagy autójuk rendszámát, illetve 600 ezer forintos bírságot kockáztatnak. A fuvarszervező multicég hazai ügyvezetője mégis azt ígéri, hogy változatlan feltételekkel lehet igénybe venni a szolgáltatást.

A Hír Televízió kétszer is tesztelte az Ubert, és mindkétszer olcsóbb volt a hagyományos taxinál. Az internetes fuvarszervező jutaléka a viteldíj 20 százaléka. „A saját autómmal megyek az Ubernél. Szükség van egy tíz évnél fiatalabb autóra, és akkor el lehet kezdeni. Bárki lehet sofőr, engedélyt a szolgáltatást közvetítő Uber nem kér. A saját szakmámban én se örülnék neki, ha egy kontár odajönne, aki semmit nem tett le az asztalra, nem tette le a vizsgát, nem tenne eleget ilyen-olyan követelményeknek, nem fizetne ennek-annak, és elvinné az orrom elől a fuvarokat” – fogalmazott korábban egy Uber-sofőr Látótér műsorunkban.

A fővárosban 2013 őszén lépett életbe az új taxirendelet. E szerint a kocsik egységes sárga színt kaptak, és több kényelmi szolgáltatás is kötelező lett, így például a bankkártyás fizetés és a légkondicionáló, továbbá fixálták a viteldíjakat is. A most életbe lépő új országos szabályozás a budapesti mintájára készült. Ennek alapján 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak tíz évnél fiatalabb, légkondicionált gépkocsival nyújtható, és a taxisoknak ötévente ismeretfelújító képzésen és vizsgán kell számot adniuk KRESZ-tudásukról. A törvény bezárja az Uber és a Wundercar előtti kiskapukat is.

„A piacon az elmúlt időszakban megjelent szolgáltatók diszpécserszolgálatként szabályszerűen csak úgy működhetnek, ha az utas kizárólag az előírt engedélyek, jogosítványok és képesítések mindegyikével rendelkező taxisoknak közvetítenek, illetve szerveznek” – mondja Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

A taxisok érdekvédelmi szervezetének elnöke elégedett az új szabályozással. Metál Zoltán emlékeztetett rá, hogy a rendelet végrehajtását a kormányhivatalok, a közlekedési hatóság és a megyei jogú városok közlekedésszervezői is ellenőrizhetik. „Nagyon komoly ellenőrzés várható a következő hetekben, erre készüljön fel mindenki. 20-30 ezer forintos esetleges bevétellel számolva számolja ki azt is az a sofőr, aki eddig uberes volt, hogy érdemes-e neki az autója rendszámát beáldoznia vagy 600 ezer forintot fizetni közigazgatási bírság alapján” – fogalmazott a taxisszövetség elnöke.

A rendelet szerint ezután a taxisokhoz hasonlóan az Uber sofőrjeinek is rendelkezniük kell minden engedéllyel, az autójukat sárgára kell fóliázniuk, és vonatkozik rájuk a fővárosi önkormányzat által meghatározott hatósági ár is, amely az Uber jelenlegi tarifájának csaknem a duplája. Az Uber egyelőre nem nyilatkozik, közleményében viszont azt ígérte: a taxirendelet életbe lépése után sem állnak le, a szolgáltatást pedig az ügyfelek egyelőre változatlan feltételekkel vehetik igénybe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!