2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Apróhirdetésben is keresnek tanárokat, akkora a baj

,

2017. szeptember 4., hétfő 18:53, frissítve: hétfő 20:22

Apróhirdetésben is keresnek tanárokat az iskolák, a szakszervezetek pedig a pedagógushiány miatt a nyugdíjasok újrafoglalkoztatását szeretnék elérni. Az oktatásért felelős államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: vizsgálják ennek a lehetőségét.

Ámbár tanár úr CD néhány száz forintért és orosz szakos középiskolai tanári állás – mindkettő van az egyik legnagyobb apróhirdetési oldalon. Csak ezen a felületen 370 szakembert keresnek a gyógypedagógustól kezdve az énektanárig.

„Van, ahol csak egy alsós tanító néni hiányzik az első osztályban, még pénteken nem tudták bemutatni a szülőknek az elsős tanító nénit. A tanárhiány várható volt, erre mi mint sztrájkbizottság, mint tárgyaló szakszervezetek már tavaly tavasszal felhívtuk a figyelmet, és a 25 pontos követelésünk között ott volt, hogy oldják fel a szigorítást, miszerint aki eléri a nyugdíjkorhatárt, az ha kérvényezi, akkor taníthat tovább, azonban a nyugdíjáról le kell mondania” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A gyors megoldás a nyugdíjas tanárok újrafoglalkoztatása lehet. Az oktatásért felelős államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: vizsgálják a lehetőséget.

„Nem olyan mértékű a pedagógushiány, mint ahogy a sajtóban hallatszik, meg kell nézni a közigazgatási portálon, hogy hány pedagógust keresünk. Ez önmagában természetesen sok, de a 170 ezer pedagógushoz képest viszonyítva nem olyan sok. A tankerületi központok azért vannak, hogy ezt megoldják. Mi is szeretnénk, ha a nyugdíjas pedagógusok újra tanítanának. Ma is van egyébként mód, tehát tíz órára meg lehet bízni őket; megnézzük, hogyan lehet ezen változtatni” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

A szocialisták volt minisztere ismét gyermekközpontúvá tenné az oktatást. Hiller István szerint az is probléma, hogy most kevesebbet költenek az ágazatra, mint 2010-ben.

„Olyan sok tíz milliárdot vettek ki az oktatásból, hogy azt öt év alatt nem tudták pótolni. Tudja, ha egy kormányzat egy budapesti irodaházból akarja irányítani sok százezer gyermek, diák életét, több mint százezer pedagógus munkáját, az igazgatókat, az osztályokat, akkor abból egyszerűen nem tud jó kisülni. A pécsi diákok munkáját meg a pécsi diákok életét a legjobban a pécsiek ismerik, a szombathelyit a szombathelyiek” – vélte Hiller István volt oktatási miniszter.

A Jobbik szerint azon is változtatni kell, hogy a kormányzat majdnem teljesen korlátozza a tanárok alkotói szabadságát, miközben a pedagógusi életpálya nem garantálja az anyagi biztonságot. „Januártól a garantált bérminimum összegénél mindössze bruttó 2200 forinttal lesz magasabb egy főiskolát végzett pedagógusnak a kezdő fizetése. Egy olyan országban, ahol ezek a számok, mindenképpen óhatatlan, hogy pedagógushiány lesz, ráadásul a pénz értékállóságát sem biztosították” – hangsúlyozta Dúró Dóra oktatási szakpolitikus.

A szakemberek szerint októberben újabb feszültségekhez vezethet a differenciált béremelés – amelyről az iskolaigazgatók döntöttek a korábban beígért általános béremelés terhére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!