2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Törvényt sérthet a Buda-Cash felszámolója

2015. május 26., kedd 21:11, frissítve: kedd 21:32

Feloldotta a Buda-Cashnél a vagyonzárat a rendőrség. A brókerház károsultjai szerint a felszámoló törvényt sért. A csődtörvényre hivatkoznak, amely szerint a felszámolónak meghatározott időn belül össze kell hívnia a hitelezői választmányt.

Nem tüntetni ment, hanem a felszámolót kereste több Buda-Cash-károsult a brókerház egykori székházánál kedden. A Facebookon szerveződő érdekvédelmi csoport tervéről a rendőrség is értesült, de az egyenruhások távolról figyelték, amikor többen be is csengettek az épületbe. A károsultak választ ezúttal sem kaptak.

A Buda-Cash februári bedőlése óta sem szóban, sem írásban nem kapott érdemi tájékoztatót a 16 ezer károsult a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-től a felszámolás állásáról – mondja az érdekvédelmi csoport vezetője.  „75 napon belül, ami törvényi kötelezettsége a felszámoló cégnek, miért nem történt meg a hitelezői választmány összehívása azért, hogy az érdekeinket tudjuk képviselni a felszámolás alatt? Ezt vártuk volna, ugyanakkor felmerül bennünk az a kérdés, miért fordulhat elő, hogy az MNB-nek a tulajdonában álló cég így áll hozzá ehhez a felszámoláshoz. Magának a törvényi kötelezettségének sem tesz eleget” – véli Varga Szabolcs Buda-Cash-károsult.

A felszámolót többször kereste a Hír TV is. Írtunk nekik levelet és telefonon is hívtuk. Végül személyesen kerestük fel, az impozáns irodaház biztonsági szolgálata azonban nem engedte stábunkat forgatni, a felszámoló pedig azt üzente: ha kérdésünk van, tegyük fel írásban.

A brókerbotrány a költségvetési bizottság albizottságában is téma volt. Az ellenzék szerint azonos bánásmód illeti meg a károsultakat. „Teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan számunkra, hogy megkülönbözteti a kormány az egyes befektetőket aszerint, hogy éppen honnan lopták el a pénzüket. Tudjuk, hogy a Quaestor vezetői korábban kiváló kapcsolatokat ápoltak több kormánytaggal is, és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnökkel is, ennek köszönhetik a szerencséjüket talán a Quaestor-ügyfelek. De mi úgy gondoljuk, hogy a Buda-Cash ügyfeleinek ugyanúgy jár a kártérítés, és ezért fogunk küzdeni” – nyilatkozta Burány Sándor, a költségvetési bizottság szocialista elnöke.

Az albizottság kormánypárti elnöke szerint a Buda-Cashnél eltűnt több mint 60 milliárd forintnak megvan a fedezete. „Azt én nagyon károsnak tartom, hogy a felszámoló nem kommunikál az ügyfelekkel. Én azt hiszem, hogy ezt a jelzést öntől köszönöm, és megnézzük, hogy tudunk ebben az ügyben eljárni, de mind a két esetben zár alá vétel, büntetőeljárás van, és ha ezt a zár alá vételt megszüntetik, akkor várhatóan megkezdődhet a kártalanítás a Beva és az OBA által meghatározott rendszer szerint” – közölte Szűcs Lajos, a brókerügyet vizsgáló albizottság fideszes elnöke.

Az ORFK arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda feloldotta a Buda-Cashnél lefoglalt vagyon zárolását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!