2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Több tízezer ember hiányzik az építőiparból

Hír TV

2017. október 19., csütörtök 12:48, frissítve: csütörtök 17:51

A kormányzati közbeszerzéseket sorra nyerő Market Zrt. vezérigazgatója szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága.

Scheer Sándor a Világgazdaságnak azt nyilatkozta: már 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, többek között azért, mert az építővállalkozások a profitot nem bérekre vagy fejlesztésekre költik, hanem zsebre teszik. Az óriáscég vezére néhány éven belül kínai, vietnámi, indonéz és pakisztáni vendégmunkásokkal enyhítené a magyarországi munkaerőhiányt. A szocialista Molnár Zsolt szerint meg kell vizsgálni, hogy jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot a külföldi vendégmunkások.

„Ebben az országban már a szakképzett munkaerő nem találja meg a számítását. Azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehet ezt pótolni, természetesen szükség van a magyarországi szakképzés átalakítására, és természetesen befogadónak kell lenni olyan munkaerővel kapcsolatosan, akik képesek ezt az űrt betölteni. Én nem tudok különbséget tenni ember és ember között olyan értelemben, hogy honnan érkezik, de természetesen azt meg kell vizsgálni, hogy a Magyarországra akárhonnan érkező személyek jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot. Vannak olyan országok, amelyeknél ez fokozottabban érvényesül, van, ahol kevésbé” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

Lázár átadta a kormány üzenetét

Odaszólt Lázár János a Market Zrt. vezérigazgatójának - szerinte el kell felejteni a pakisztáni vendégmunkásokat. A kancelláriaminiszter azt mondta: a nagyvállalatnak kellene többet fizetni.

Magyarország olyan ország, ahol minden munkára késznek és képesnek kell lenni, és készek és képesek is vagyunk. Azért, hogy neki ne kelljen többet fizetnie, magasabb bért a munkavállalóinak, azért ide pakisztáni meg bangladesi munkavállalókat ne hozzon, hogy ő többet keressen. Gyorsan felejtse el ezt az üzleti modellt, ez a kormány üzenete az igazgató úr számára - jelentette ki Lázár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!