2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Tagadja a posta, hogy nem kézbesít csomagokat az Erzsébet-utalványok miatt

Hír TV

2017. december 8., péntek 15:56, frissítve: péntek 18:55

A Hír TV-nek küldött közleményben cáfolta a Magyar Posta, hogy felső utasításra nem visznek ki levélküldeményt a postások. Az RTL Klub híradójának egy postai dolgozó mondta azt, hogy a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi Erzsébet-utalványok miatt annyira leterheltek, hogy küldemény helyett csak egy előre megírt értesítőt dobnak a postaládába. A magyar postának évek óta gondot okoz az ünnepi forgalom.

A posta szóvivője egy hete fennakadásmentes karácsonyi időszakot jósolt a kézbesítésben. Az RTL Klub most arról számolt be, hogy a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi Erzsébet-utalványok kézbesítése miatt olyan leterheltek, hogy levélküldemények helyett csak értesítőket visznek ki a postások.

„Ilyenkor egyáltalán nem visznek ki semmilyen ilyen levélküldeményt. Mert, ugye, rengeteg utalvány, Erzsébet-utalvány meg rengeteg más küldemény van, és nem győzik” – hangzott el a RTL felvételén.

A Magyar Posta közleményben cáfolt, igaz, ők is épp a leterheltségre hivatkoztak, ami miatt félreérhetően fogalmazott a munkatársuk. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint, ha az állami vállalatnál megbecsülték volna a munkatársakat, akkor nem akadozna a szolgáltatás.

„Ide vezet az a folyamat, ami már hosszú évek óta tart, hogy gyakorlatilag nem becsülik meg a postánál dolgozó munkavállalókat. Így fellépett egy nagyon nagy munkaerőhiány, ami most már a közszolgáltatások ellátását is akadályozza. Azt pedig, hogy sorrendet határoz meg a posta, saját maga vagy a tulajdonos, az állam megteheti, de nyilvánvalóan ez azért következményekkel kell, hogy járjon. Ilyen utasítás nem volt eddig megszokott dolog, ha van ilyen egyáltalán írásban. Lehet, hogy ez szóbeli ráutalás volt a postán belül, és ennek eredménye az, hogy a csomagok és a levelek ott maradnak, és nekünk kell elmenni értük” – nyilatkozta Kordás László.

Bár a családpolitikáért felelős államtitkár rengetegszer reklámozta a nyugdíjasoknak szánt kormányzati karácsonyi ajándékot, pénteki sajtótájékoztatóján nem lehetett Novák Katalint kérdezni a témában.

– Államtitkár asszony többször is beszélt az Erzsébet-utalványkoról és arról, hogy ezek időben lesznek kézbesítve…
– A sajtótájékoztató témája a fiatalok munkaerőpiaci helyzete… 

A Fidesz-szóvivő szerint nekik amúgy sincs dolguk a kézbesítéssel, az csak a postára tartozik. „Ez nyilvánvalóan egy nagy segítség a nyugdíjasok számára. Az, hogy ennek a kikézbesítése a következő napokban-hetekben hogyan történik, az meg a postának a kötelessége, és az sem kizárt, hogy ez helyenként bizonyos pillanatokban akár pluszfeladatokat jelent” – reagált Puskás Imre.

A postát felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, Fónagy Jánost is kérdeztük a kialakult helyzetről, de ő nem tud gondokról:

– Postásnak nézek ki?
– Nem, de nyilván döntéshozó, államtitkár, ezért kérdeztem, ha van ilyen az…
– Nem, nem tudok róla.
– És ha van ilyen, akkor az ügyben kell-e bármilyen vizsgálatot…?
– Ismétlem, nem tudok róla, minden más hipotézis.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy még a postai kézbesítést is feldúlja a kormány. „Karácsonyi küldemények, csomagok és levelek nem fognak eljutni a címzettekhez, márpedig éppen az idős emberek azok többségükben, akik ezeket a klasszikus, régi postai küldeményeket dobozokban fel szokták adni. Majd csodálkozni fognak a megajándékozottak, amikor a Jézuska mondjuk december 28-án vagy január 3-án szállítja le az ajándékot” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt szóvivő.

Súlyos biztonsági hiba

De nemcsak a kézbesítéssel, de a posta honlapjával is akadnak gondok. Az Index írta meg, hogy egy olvasójuk súlyos biztonsági hibákat fedezett fel az állami cég honlapján, amelyet kihasználva személyes adatokhoz lehet hozzájutni a posta ügyfeleiről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!