2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

„Szépen kérem Orbán Viktort, hogy ezt nagyon jól gondolja át”

Hír TV

2018. április 11., szerda 16:20, frissítve: szerda 19:08

A kétharmados fideszes többség ismeretében nem kizárt, hogy valóban megszűnnek a kistelepülési önkormányzatok. Az első lépést az előző Orbán-kormány már megtette azzal, hogy bevezette egységes számítógépes rendszert. Az indok a korrupció visszaszorítása volt. Az érintett falvak polgármesterei szerint, ha ez megvalósul, az a jogállamiság leépítését jelentené.

A Baranya megyei Mánfán 850-en élnek. A település polgármestere több alkalommal beszélt már arról, félti önállóságukat. Egy 2015-ben kiszivárgott belügyminisztériumi irat szerint 2019 után csak egy kijelölt személy felügyeli a kistelepülések önkormányzatait. Ennek első lépése a központi számítógépes adatfeldolgozás már egy éve működik.

„Kiszámíthatatlan a jövő. Nem olvastunk ugye programot, tehát fogalmunk sincs, hogy mik a jövőbeli tervek. A miniszterelnöktől nem sokkal a választások előtt kaptunk egy levelet, amelyben leírta, hogy számára fontosak a kistelepülések, és hogy olyan rémhírek láttak napvilágot, mely szerint meg fognak szűnni a kistelepülési önkormányzatok, de ez nem igaz. Reméljük, hogy ez tényleg így lesz. Ugye ezt nem tudhatjuk előre, hogy mi lesz a valóság, de mindannyiunk érdekében én azt kívánom, hogy a kistelepülési önkormányzatok továbbra is megmaradjanak” – nyilatkozta Hohn Krisztina, Mánfa független polgármestere.

A 210 lélekszámú Martonfa polgármestere is csak reméli, hogy megváltozik a kormány elképzelése, illetve, ha már bevezetik, legalább előtte tárgyalnak velük. „Ha ez igaz lenne, és a kormánynak tényleg ez a valós szándéka, akkor nagyon szépen megkérem a kormányt és Orbán Viktort, hogy ezt nagyon jól gondolja át, és konzultáljon a kistelepülési polgármesterekkel, mielőtt bármi nemű döntés születik ebben az ügyben, mert ez a kistelepüléseknek a halálát jelentené” – fogalmazott Bosnyák András. 

A minisztériumi irat még a 2000 fő alatti települések önkormányzatainak megszüntetéséről szólt, azóta azonban már olyan elképzelés is kiszivárgott, hogy a határ 5000 fő lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!