2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Szabó Szabolcs: Könyvtárégetésnek felelnek meg az MTA elleni szankciók

Hír TV

2018. június 16., szombat 12:43, frissítve: szombat 17:35

A képviselő szerint ha a CEU üldözése a könyvégetésnek feleltethető meg, akkor az MTA költségvetés-módosítása egy könyvtárégetésnek.

Ha a CEU üldözése a könyvégetésnek feleltethető meg, akkor az MTA költségvetés-módosítása egy könyvtárégetésnek – jelentette ki Szabó Szabolcs. Az LMP frakciójában ülő független országgyűlési képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének egy részét az állam vonná magához, mert az a kutatás szabadságának az alapelvével is teljesen szembe megy.

„Gyakorlatilag a CEU elüldözése az könyvégetésnek felelne meg, nahát gyakorlatilag az MTA elleni szankciók a könyvtárégetésnek felelnek meg. Itt gyakorlatilag az egész könyvtárat felgyújtják. Teljesen elfogadhatatlan maga az eljárásmód is egyébként, hogy különösebb egyeztetésre lehetőséget sem adva akarnak törvényt módosítani és akarnak olyan költségvetési törvényt elfogadtatni, amelyik az MTA költségvetésnének jelentős részét direkt kormányzati befolyás alá vonná” – mondta a képviselő.

Aggályos

Aggályosnak tartja a Jobbik képviselője, hogy a kormány az innovációs minisztérium hatáskörébe utalná a kutatóintézetek költségvetését. Brenner Koloman, egyetemi docens az Egyenesen pluszban azt mondta: egyetért az akadémikusokkal abban, hogy veszélyben van a tudományos kutatás szabadsága, mivel korábban semmilyen egyeztetés nem volt a kormány terveiről, így gyakorlatilag kész helyzet elé állították az akadémiát.

„Nagyon eltolódott a kancellária vezetésre és nagyon sok már az akadémiai szférát érintő kérdésben sem tudják megjeleníteni a saját véleményüket. aztán jött ugye az a fajta változás amely a korábbi MTA-elnököt, pálinkás kollégát érintette, és nekem ebbe a vonulatba illeszkedik bele gyakorlatilag ez a döntés is, amiben azt tartom a legaggályosabbnak, és azért mondtam, hogy ez inkább egy ilyen politikai értékelés, hogy az a fajta arrogancia hogy egy költségvetési rubrikába rejtik ezt el, és gyakorlatilag az MTA vezetősége erről a sajtóból értesül, ez nagyon komoly aggodalomra adhat okot” – mondta Brenner Koloman országgyűlési képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!