2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Speciális baktériummal szórják a Balaton környékét

2015. május 8., péntek 12:20, frissítve: péntek 16:02

Megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál. A vérszívók idei első gyérítése biológiai, a szúnyogok lárváit más élőlényekre nem veszélyes baktériumkészítménnyel pusztítják el. A szúnyogirtást idén is a tó körüli településeket tömörítő Balatoni Szövetség koordinálja.

Az idei első, biológiai irtást a szúnyogok tenyészőhelyein, nádasokban, vizenyősebb helyeken végzik el. A Balaton körül 1200 hektáron 840 liter baktériumkészítményt permeteznek szét, ami csak a szúnyogok lárváira ártalmas.

„A vízben lebegő többi szerves anyaggal együtt megeszi a lárva, a baktérium bekerül a lárva bélcsatornájába, és ott a bélcsatornában fejti ki a hatását. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a lárva kettétörik, olyan lesz a bélcsatornája, mint a szita, átjár rajta a víz, tehát elpusztul a lárva. Ha ezt az elpusztult lárvát megeszik a halak, azoknak már semmi bajuk nem lesz” – mondta a Hír TV-nek Gáspár János, a Corax Bioner Zrt. üzletágvezetője.

A szúnyogirtások körülbelül 80 millió forintos költségének felét évek óta a helyi önkormányzatok, másik felét pedig a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül az állam állja. Idén kérdéses volt, meglesz-e az állami hozzájárulás, végül a Balatoni Szövetség az utolsó pillanatban kapta meg a támogatásról szóló határozatot

„Az önkormányzatok így év elején, minden önkormányzat nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy mekkora területet kívánnak gyéríteni biológiai irtás vonatkozásában, illetve kémiai irtás vonatkozásában, és ennek megfelelően számoltuk ki, hogy egy-egy településre milyen hozzájárulás esik” – magyarázta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

Egy átlagos, nem túl csapadékos évben két biológiai és négy kémiai irtást végeznek a Balatonnál.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!