2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Sándor Mária: Meddig engeditek?

,

2016. április 15., péntek 13:30, frissítve: péntek 19:27

Az egészségügyi dolgozók is tiltakoztak, ők Sándor Máriával vállaltak szolidaritást. A fekete ruhás nővér ugyanis korábban bejelentette, hogy nem folytatja a tiltakozást. Sándor Mária is részt vett a reggeli demonstráción, a Hír TV-nek azt mondta: sok helyen megtiltották a dolgozóknak, hogy tiltakozzanak.

Molinóval és fekete szalagokkal érkeztek reggel az egészségügyi dolgozók és civilek a Madarász utcai gyerekkórházhoz, hogy támogassák a fekete ruhás nővért, Sándor Máriát. Volt, aki szabadnapot vett ki, hogy demonstrálhasson.

Bent a kórházban már nem volt ekkora az összefogás.

– Azt mondták, hogy leszedették a nővérekről a fekete szalagot. Ez igaz, nem hallották?
– Nem is volt senkin sem fekete szalag.
– Nem tudom.
– Nem tudja?
– Vagy legalábbis én nem láttam.
– Önök miért nem kötöttek?
– Miért kötöttünk volna?

(A párbeszéd a Hír TV rejtett kamerás felvételén hangzott el.)

Pécsen is inkább a civilek demonstráltak az egészségügyért. „Látjuk a magyar egészségügy problémáját. Kevesen vagyunk ugyan, de nagyon sérelmezzük, hogy Pécs hallgat. Pécs egy klinikai város, rengeteg kórház, klinika van, rengeteg egészségügyi dolgozó van, és ami a legborzasztóbb, valahogy úgy tűnik, hogy nem akarunk beszélni róla” – fogalmazott egy demonstráló.

A korábban visszavonulót fújó, majd a demonstrációt meghirdető Sándor Mária azt mondta: sok kórházban megtiltották a dolgozóknak, hogy tiltakozzanak. „A pedagógusok össze tudtak fogni, az egészségügy még mindig hallgat. Tehát a nővérek a legkisebb emberek, akik még mindig utasíthatók, akik még mindig félnek, akiknek nem lehet véleményt nyilvánítani” – jelentette ki Sándor Mária.

A Debrecenben összegyűlt tüntetők azt mondták, csalódtak az egészségügyi államtitkárban. „Debrecenből ment el Ónodi-Szűcs államtitkár úr. Debrecenben a városi egészségügyet nagyon jól vezette, aztán a Kenézy-kórháznak az élére, majd Budapestre került. Sokkal többet reméltem tőle, hogy az egészségügyben sokkal több változást fog végrehajtani, hisz a gyakorlatban tapasztalta, hogy milyen a helyzet az egészségügy területén” – adott hangot véleményének Bak Gyuláné.

A demonstrációhoz csatlakozó DK-s politikusok elfogadhatatlannak nevezték, hogy az előző hat évben a háromszorosára nőtt a kórházi fertőzésekben elhunytak száma, miközben naponta három orvos és két nővér hagyja el az országot. „Nem tehetünk mást, mint hogy küzdünk azért, hogy az egészségügy ne csak kevesek kiváltsága legyen, azoknak, akiknek pénzük és kapcsolatuk van, hanem sokak egészségügye valósuljon meg Magyarországon” – mondta Oláh Lajos országgyűlési képviselő.

Flashmob

Több vidéki városban és a fővárosban délután is folytatódtak a tüntetések. A budapesti Kossuth téren több százan vettek részt az LMP által szervezett villámcsődületen. Az ökopárt a fekete ruhás ápolónővel, Sándor Máriával vállalt szolidaritást ezzel. Sallai R. Benedek a rendezvényen azt mondta: a magyar társadalom elfelejtett kiállni saját magáért, és egyre többen húzódnak a lakások falai közé, vagy csak az interneten aktívak. A képviselő fontosnak nevezte, hogy legyenek olyanok, akik kiállnak azért a közösségért, amelynek tagjai.

„Köszönöm szépen, Magyarország, és köszönöm a társaim, köszönöm a magyar egészségügy és a betegek nevében, akik ti is vagytok, akik szeretnétek tisztességes, becsületes betegellátást kapni, de nincs hozzá már nővér és nincs hozzá orvos az országban, és én ezért indultam a legkisebbekért, a legkisebb dolgozókért, akik minden nap ott állnak az inkubátorok és az ágyak mellett” – mondta Sándor Mária ápolónő.

12 pont

Debrecenben is flashmobot tartottak az egészségügyi dolgozókkal és a pedagógusokkal szimpatizálók. A demonstráción szülők, nagyszülők, volt pedagógusok és egészségügyi dolgozók fejezték ki szolidaritásukat a budapesti sztrájkkal. A villámcsődületen felolvasták a Civil Közoktatási Platform 12 pontos javaslatát, és eleresztettek három fekete léggömböt, amelyet jelképesen Sándor Máriának küldtek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!