2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Robbanhatott volna a német gránát a Batthyányn

2015. április 10., péntek 14:00, frissítve: szombat 11:17

Robbanóüstben szállították el a tűzszerészek azt a sérült gyújtószerkezetű német repeszgránátot, amit a Batthyány téren találtak.

Az alig 10 centiméteres világháborús bombát a budai fonódó villamos építése közben találták. A rendőrség feloldotta a korábban elrendelt korlátozásokat is. Így haza mehetett a kitelepített több mint 120 lakó. A kiürítés a Batthyány téri vásárcsarnokot, egy templomot és a Máltai Szeretetszolgálat épületét is érintette. A tűzszerészeti munkálatok idejére a környéken közlekedő buszok, a 2-es metró, valamint a HÉV közlekedését is korlátozni kellett.

A gránát mind a robbanóanyagot, mind pedig a gyújtószerkezetet tartalmazta, állapították meg a tűzszerészek. Mivel a robbanótest nem kilőtt, ezért a gyújtószerkezet nem élesedett, nyilatkozta a Hír TV-nek Horváth Csaba őrnagy, vezető tűzszerész. Hozzátette: mivel a gyújtószerkezet megsérült, ezért indokolt volt, hogy fokozott körültekintéssel, egy páncélozott járművel szállítsák el a helyszínről a gránátot. A Magyar Honvédség tűzszerész ezredese hangsúlyozta, bizonyos külső behatásokra – ütésre, leejtésre – képes lehetett volna felrobbanni a bomba.

A tűzszerészeken kora délután egy Bécsi úti építkezéshez is vonulniuk kellett, ahol a munkagép lőszereket és lőszermaradványokat fordított ki a földből. A két négy centiméter átmérőjű világháborús magyar légvédelmi repeszgránátot egy irodaház melletti építkezésen találták. Az egyik gránát egészben, a másik két darabban került elő, mindkettőt a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, és később megsemmisítik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!