2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Rekordösszegért kelhet el Csontváry Olasz halásza

Hír TV

2017. december 1., péntek 12:41, frissítve: péntek 13:05

Rekordösszegért árverezhetnek el egy nemrég felbukkant Csontváry-képet. Az egyik legismertebb budapesti aukciósház a festő Olasz halász című képét értékesíti decemberben. Ez a hatodik olyan Csontváry-kép, amely árverésre került a rendszerváltás óta. Eredetileg az ismert műgyűjtő, Neményi Bertalan tulajdonában volt, majd a háború alatt – több más festménnyel együtt – barátaihoz kerülhetett. 2009-ben bukkant fel újra, majd ismét magángyűjtő kezébe került. A tulajdonos pár hónapja döntött úgy, hogy elárverezteti a képet. 100 millió forint a festmény kikiáltási ára.

Közel 70 év után került elő Csontváry Kosztka Tivadar Olasz halász című festménye. Több remekmű mellett ez az egyik legismertebb kép, amelyet idén bocsát árverésre a Virág Galéria.

„Végre elmondhatjuk hogy meglett az a hiányzó láncszem, amely ahhoz a ciklushoz hiányzott, amelyet Csontváry Taormina városában festett” – mondta Virág Judit, a Virág Galéria tulajdonosa.

2012-ben volt utoljára Csontváry-kép az aukciós házban amely a Traui látkép naplemente idején című alkotása volt. A galéria akkoriban 240 milliós rekordösszegért árverezte el a festményt. A mostani kép 100 millió forintról indul és 150-200 millió forint közé becsülik az értékét.

„Csontváry életműve nem nagy, mintegy 20 olyan képet ismerünk, amely magántulajdonban található. És hogyha végigtekintjük az aukciós piacot a rendszerváltás után, sok ezerre tehető az a festmény, mely árverésen megfordult. Ezek közül ugyanakkor hat darab Csontváry-kép volt. Ez a hatodik, amelyik most árverésre került” – tette hozzá Virág Judit.

Csontváry Kosztka Tivadar kora egyik meg nem értett zsenije volt, akinek halála után ismerték el munkásságát. „Tulajdonképpen a Csontváry-életmű utóélete ezt a mitikus alakot továbbékelte, tovább gazdagította, mint például festészeti hagyatékának szerencsés fennmaradása, illetve festményeinek titokzatossága, amely sok esetben szinte megfejthetetlen” – mondta Kaszás Gábor, művészettörténész.

A festmények között szerepelt még Aba-Novák Vilmos Itáliai kikötőt ábrázoló alkotása és Tihanyi Lajos Szajna-parti látképe is. „Aba-Novák Vilmos Kikötők című festménye, 50 millió forintról indul, a Tihanyi Lajos Pont St. Michel-je pedig 80 millió forintról, amely a tihanyi életművön belül szintén a legnagyobb kikiáltási ár” – mondta Kelen Anna, művészettörténész, a Virág Galéria munkatársa.

224 tétel kerül kalapács alá december 17-én a Kongresszusi Központban. A képek addig díjmentesen megtekinthetőek a galériában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!