2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Lázár: Orbán maradna, de kénytelen menni

2016. április 28., csütörtök 15:55, frissítve: csütörtök 20:04

Gyurcsány Ferenc nyakába varrta a budai Vár felújítását az Orbán-kormány. A Miniszterelnökség vezetője nem kevesebbet állít, mint hogy egy 2004-es kormányhatározatot hajtanak végre. Lázár János szerint Orbán Viktornak esze ágában sem lenne a Várba költözni, ha maradhatna a Parlamentben. De onnan már 2014-ben távoznia kellett volna egy olyan parlamenti határozat szerint, amelyet egyébként a miniszterelnök is megszavazott.

Már áll a panorámaterasz váza a miniszterelnök új hivatalának, a karmelita kolostornak a Dunára néző falán. A látkép a világörökség része, ahogy maga a budai Vár is. Az átépítésre 5,7 milliárd forintot szán a kormány 2017-ben, a kolostor átadása a 2018-as választások előtt várható.

A Vár kormányzati negyeddé alakul, amire az idén majdnem négymilliárd forint megy el a költségvetésből. 2017-ben viszont 50 milliárd fölé ugranak a költségek a jövő évi büdzsé tervezete szerint. Az egykori pénzügyminisztérium rekonstrukciója önmagában elvisz 26 milliárdot.

„Természetesen nem a csillagos ég a felső határ, mert ilyet költségvetési szempontból értelmetlen mondani” – konkrét számot mégsem mondott a Fidesz frakcióvezetője, sőt nagyságrendet sem.

„Ha most valami nagyon tág határt mondanék, akkor az megint annyira értelmetlen lenne, mint ha konkrét összeget mondanék, ezért mondom azt, hogy csak azután lehet felmérni, ha már pontosan tudjuk, melyek azok a paraméterek, amelyeket be kell költségelni. Addig felelőtlenség lenne bármilyen összegről beszélni” – jelentette ki Kósa Lajos frakcióvezető.

„Biztos vagyok abban, hogy ez a pénz sokkal jobb helyen lenne ott, ahol az intézményeket fenn kellene tartani, például az egészségügyben” – reagált a felújítás kapcsán Szakács László, a szocialisták országgyűlési képviselője.

A szocialisták álláspontját osztja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is. „Ebből az 50 milliárd forintból több ezer rákos beteg gyógyszerét lehetne biztosítani, sőt a magyar kórházak nagy részében vadonatúj műszereket lehetne vásárolni, ami szerintem fontosabb, mint hogy Orbán Viktor lenézhessen egy erkélyről az alattvalóira” – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Az első Gyurcsány-kormány döntését hajtja végre az Orbán-kormány a Vár felújításával – hangoztatta Lázár János egy 2004-ből előásott kormányhatározatra hivatkozva.

„Sajnálom, hogy mostanra elment az esze, és elfelejtette azt, amit akkor döntött, azt remélem, hogy a saját maga által aláírt kormányhatározat elolvasása után kész támogatni a saját maga által meghozott kormányhatározatot” – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Miniszterelnökségen megtalálták azt a parlamenti határozatot is, amely szerint a hatalmi ágak elválasztása miatt a kormánynak, így Orbán Viktornak is ki kell költöznie a Parlamentből.

„A miniszterelnök a legkevésbé sem tartozik azok közé, akik urizálnak, tehát ma is a világ egyik legszebb munkahelyén dolgozik. Esze ágában sincs akár teraszokat építtetni, vagy akár palotába költözni. Kövér házelnök úr nem viccel, mint ahogy ezt újságíró kollégáink megtapasztalhatták a múlt héten. Ezért jól kell viselkednünk, a Ház szabályait be kell tartanunk, és minél hamarabb el kell innen tűnnünk” – hívta fel a figyelmet Lázár a csütörtöki kormányinfón.

Lázár János azt mondta, hogy a panorámaerkély nem Orbán Viktor, hanem a karmelita kolostor építészének ötlete volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!