2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán apja mégis megbízást kapott egy állami építkezésen

Hír TV

2018. január 25., csütörtök 17:15, frissítve: csütörtök 18:07

Közel 300 millió forinthoz jut az egyik legnagyobb jelenleg zajló állami építkezés, a dél-balatoni vasútfelújítás alvállalkozójaként a miniszterelnök édesapja, idősebb Orbán Győző tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. – tudta meg a Direkt36. Ez az első olyan projekt, ahol az Orbán család valamely érdekeltsége nemcsak építőanyag-beszállítóként, de alvállalkozóként is megjelenik. A demokratikus koalíció az Európai Bizottsághoz és az OLAF-hoz fordul az Orbán család állami megbízásai miatt.

Csaknem két éve kezdődött meg a Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti vasúti pálya felújítása. Az 53 kilométeres szakaszon megújulnak az állomások, a parkolók és az átkelők is biztonságosabbak lesznek. Több mint 72 milliárd forintot költenek rá, ennek négyötödét uniós forrásból. A kivitelező konzorciumot az osztrák Swietelsky vezeti, de partnere a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. is.

A Fejér megyei Gánton bánya és feldolgozó is működik. A Dolomit Kft. itt készít építőanyagot, és itt dolgozza fel azt is, amit helyben bányásznak. A Dolomit Kft. telephelyéről csütörtökön is sűrűn fordultak ki a Nehéz Kő Kft. teherautói. Mindkét cégnek a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző a tulajdonosa.

„Állami megrendeléseket nem teljesítenek…”

Ezt mondta apja cégeiről Orbán Viktor még tavaly Brüsszelben a Direkt36 újságírójának kérdésére. Az oknyomozó portál már tavaly cikkezett arról, hogy Orbán Győző vállalkozásai is szállítottak zúzott követ és dolomitot a dél-balatoni vasút felújításához. „Én meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból indult volna valaki” – fogalmazott múlt nyáron a miniszterelnök.

Hiába vitatta Orbán Viktor, a Direkt36 végül több hónapos pereskedés után megkapta az építkezés alvállalkozói szerződéseit. Ezekből kiderül, hogy alvállalkozóként Orbán Győző cége, a fuvarozással foglalkozó Nehéz Kő Kft. is részt vett az építkezésben.

 

Az nem derül ki, hogy pontosan milyen munkát végeztek, de az igen, hogy tavaly októberig mintegy 300 millió forintot számlázhattak a munkáért. Ennek legnagyobb része egy márciusi tétel volt, csaknem 222 millió forint, közpénzből.

„Civilizált európai országban Orbán Viktor nem maradhatna egy ilyen helyzetben miniszterelnök. Magyarország azonban egyelőre nem civilizált politikai kultúrájú ország. Amit lehet, megtesz a Demokratikus Koalíció: az Európai Bizottsághoz és az unió csalásügyi hivatalához fordulunk, hogy vizsgálja ki az ügy minden szálát” – mondta a DK szóvivője.

A DK az EU intézményeivel vizsgáltatná ki

A Demokratikus Koalíció szerint egyetlen európai kormányfő sem maradhatna a helyén, ha kiderülne, hogy több száz milliós megbízást kapott a családja tulajdonában álló cég olyan projektekben, amelyeket európai uniós és magyar közpénzekből finanszíroznak.

„Az Európai Bizottsághoz és az unió csalásügyi hivatalához fordulunk, hogy vizsgálja ki az ügy minden szálát. Összeférhetőnek tartják-e, jogszabályokkal harmonizálónak tartják-e, hogy az Orbán család, illetve a magyar miniszterelnök családja gazdagodik” – tette hozzá Gréczy Zsolt.

Orbán Viktor tavaly Brüsszelben azt ígérte az őt kérdező újságírónak, hogy utána fog nézni az ügynek, és reméli, hogy ha a családtagjai részt is vettek a munkában, akkor betartották a törvényeket. A Direkt36 tavaly novemberben arról is írt, hogy országszerte még legalább kilenc állami beruházáshoz is szállítottak alapanyagot a gánti bányából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!