2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 09:05

Nem sokkal a Quaestor csődje előtt is tárgyalt Szijjártó és Tarsoly

2015. április 3., péntek 21:45, frissítve: szombat 08:06

Hetekkel a Quaestor csődje előtt is befektetésekről tárgyalt a külügyminiszter Tarsoly Csabával. A brókercég bedőlésével fővárosi és vidéki beruházások sorsa vált kétségessé, a kártalanításra váró kisbefektetők mellett pedig több önkormányzat is milliárdokat veszített. Győr például egymilliárd forintot bukhat a Quaestor-ügyben.

– Mikor találkozott utoljára Tarsoly Csabával?
– Hát, utoljára, ha jól emlékezem, januárban találkoztunk. Lehet, hogy február eleje volt, ne haragudjon. Valamikor az év eleje, tehát egyszer találkoztunk idén, az biztos, ahogy így próbálom előhívni a memóriámból, és akkor egy befektetési projektről beszéltünk, ugyanis van egy HIP nevű projektlista. Hungarian Investment Projekts. Ezen körülbelül ötven olyan projekt van, amiket külföldi, komoly pénzzel rendelkező befektetőknek szoktunk kiajánlani. És ezen volt egy olyan projekt, ami a Duna city nevet viseli, ami egy nagy földterület valahol a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél, ahova egy befektetési projektet rakott össze a Quaestor – mondta Szijjártó Péter.

A Quaestor csődje után azonban sok projekt jövője kérdésessé vált. Szegeden a Régi Hungária Szálló felújítását ígérte a cégcsoport. A műemlék épületen jelenleg többször annyi jelzálog van, mint amennyit ér. „Ennek más befektető által történő hasznosítása már csak azért sem valósulhat meg, mert a Quaestor ezt az ingatlant vagy hitel fedezeteként, vagy pedig egy saját maga által kibocsátott befektetési alap fedezeteként használja. Mind a két konstrukcióban az az érdeke, hogy felértékelje az ingatlant, ez a felértékelés pedig lehetetlenné teszi, hogy más befektető érdeklődjön vagy megvegye, hasznosításra átvegye ezt az ingatlant” – mondta Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere.

Tarsoly Csaba szabadlábra helyezését szeretnék
Papp Gábor, Tarsoly Csaba jogi képviselője úgy véli: védence előzetes letartóztatását törvénytelenül rendelték el, és az indokaival sem értenek egyet. Bővebben>>>


A Budapest hegyvidéki részén található Napfény Hotelt négy- vagy ötcsillagos szállodává fejlesztették volna, de luxuslakópark is szóba jött. A X. kerületben pedig két eladó társasháza van a bedőlt brókercégnek. A győri ETO Park Hotel pedig már zár alá került a sportlétesítményekkel együtt. „Igyekszünk folyamatosan tájékoztatni és képben tartani a partnereinket mind a szállítói, mind a vevői oldalról, hogy éppen mi az aktuális helyzet a szállodában. De ennek a jogi aktusnak semmilyen hatása nincs a mindennapi életünkre. Vendégeink jönnek továbbra is, és megrendeléseket folyamatosan kapunk. A rendezvényeket folyamatosan bonyolítjuk” – hangsúlyozta Sándorfi Róbert, az ETO Park Hotel igazgatója.

A győri ETO FC Kft.-t közben a kormány kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A Demokratikus Koalíció szerint ez azt mutatja, hogy a kormány számára fontosabb egy futballklub megmentése, mint a kisbefektetők kártalanítása. „A vagyont így akár pályáztatás nélkül is értékesíteni lehet. A Demokratikus Koalíció él a gyanúperrel, hogy ha egy ilyen helyzetben nem pályáztatnak, hanem kijelölnek egy vevőt, akkor az csak nyomott áron tudja értékesíteni a vagyont, így az az alap, amiből a károsultakat ki lehetne fizetni, az már rögtön azonnal csökkenni fog” – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Nemcsak a kisbefektetők várhatnak a pénzükre, hanem a nagyobbak is. Győrnek egymilliárd forintnyi értékpapírja ragadt benn a csődben. „A magyar tulajdonú Quaestoron keresztül vásároltunk államkötvényeket. Győr megyei jogú önkormányzatának ugyanúgy nem volt kétsége a Quaestor megbízhatósága tekintetében, mint a legtöbb kisbefektetőnek, illetve a magyar államszervezet rendszereinek. Az, hogy ezt a döntést miért a Quaestoron keresztül hoztuk, azért, mert a legjobb ajánlatot a Quaestor adta, ajánlatbekérések alapján” – mondta Lipovits Szilárd, a győri önkormányzat jegyzője.

A jegyző hozzátette: a Quaestor mindössze háromezer forint jutalékot kapott a milliárdos ügyletért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!