2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Nem egy választás lesz jövőre, hanem 106 kis választás”

2017. december 6., szerda 14:25, frissítve: szerda 19:44

A vesztesek stratégiáját folytatják az ellenzéki pártok Kész Zoltán szerint, a független képviselő úgy véli, csak a töredékszavazatokért és kampánytámogatásért indítanak mindenhol egyéni jelöltet akkor is, ha az teljesen esélytelen. Kész arra buzdította a választókat, hogy egyéniben szavazzanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, pártszimpátiától függetlenül. Közben a Hír TV Online kérdésére az LMP is cáfolta, hogy jövő tavasszal támogatnák Készt.

November végén bejárta a médiát az a felvétel, amelyen Rig Lajos, a Jobbik tapolcai képviselője és Kész Zoltán, aki Veszprémben függetlenként, a baloldali pártok támogatásával nyert mandátumot, egy nyilvános rendezvényen elég baráti hangnemben beszélgettek. A felvételen Rig Lajos arról beszélt, hogy a veszprémiek jól teszik, ha a Kész Zoltánt támogatják, mert ő jelenleg a legesélyesebb, hogy a Fidesz jelöltje helyett mandátumot szerezzen.

Az eset után a Jobbik szóvivője gyorsan kijelentette, hogy nem állnak be Veszprémben Kész Zoltán mögé, hanem jövőre is Varga-Damm Andreát támogatják a városban. Varga-Damm Andrea indult jobbikos színekben a 2015-ös, a Fidesz kétharmadába kerülő időközi választáson is, de alulmaradt az MSZP, a DK és az Együtt–PM által támogatott Kész Zoltánnal és a fideszes Némedi Lajossal szemben, 14,14 százalékkal csak a harmadik lett. Az LMP jelöltje, Gerstmár Ferenc 4,52 százalékkal a negyedik lett.

Újra 2015

A Hír TV Online kérdésére az LMP is cáfolta, hogy jövő tavasszal támogatnák Készt. A 2015-ös választásokon, írták, az LMP „önállóan indított képviselőjelöltet Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselőnk személyében, mert nem tartottuk Kész urat olyan jelöltnek, aki mögé nyugodt szívvel állhatott volna be az LMP.” A párt jelöltjét információink szerint már kiválasztották, bemutatása később várható.

 
Kész Zoltán a Parlamentben 2015. március 16-án
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Veszprémben tehát egyelőre úgy tűnik, a 2015-ös felállás ismétlődik meg: Kész Zoltán függetlenként, több ellenzéki párt támogatásával indul, míg az LMP és a Jobbik saját jelöltet indít. A Fidesz új jelöltet állít Veszprémben Ovádi Péter személyében. Ovádi jelenleg a Fidesz helyi képviselőcsoportjának frakcióvezetője, korábban a veszprémi Fidelitas elnökeként, illetve Navracsics Tibor titkáraként dolgozott. Ovádi neve egyébként már az időközi választás előtt is felmerült a Brüsszelbe száműzött Navracsics utódjaként, de végül a helyben kevésbé ismert, addig a Fidesz újpesti szervezetét vezető Némedi Lajost indították.

Ovádi Péterről júliusban kiderült az is, hogy nem ápol felhőtlen viszonyt Mészáros Lőrinccel. Korábban tagja volt a veszprémi kézilabdacsapatot működtető társaság, a VHT Zrt. igazgatótanácsának, azonban amikor Mészáros egyik üzletfele, a Duna Aszfalt ügyvezetője, Tóth László átvette a társaság irányítását, Ovádit is kiszorították annak vezetéséből. A régi vezetők helyére Mészáros közeli bizalmasai, Csík Zoltán, Antal Kadosa Adorján, illetve Vörös József kerültek.

Taktikai szavazásra buzdít Kész Zoltán

Kész Zoltán a Hír TV Online-nak úgy nyilatkozott, hogy amiről ő és Rig Lajos is beszéltek a veszprémi fórumon, az a választói akaratot tükrözi. „A felmérések azt mutatják, hogy a választói elvárás az, hogy legyen valamiféle taktikai együttműködés a pártok között. A rendezvényen mindketten arról beszéltünk, hogy a választópolgárok el tudják dönteni, hogy számukra melyik párt a legszimpatikusabb, és arra szavaznak országos listán. Akinek azonban fontos a Fidesz legyőzése, egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltet érdemes támogatnia” – mondta.

Kész Zoltán kérdésünkre megerősítette, hogy áprilisban ismét független jelöltként indul Veszprémben, mint mondta, továbbra is életben van az elvi megállapodás az őt korábban támogató pártokkal, emellett sikerült más pártok támogatását is megnyerni – hogy melyikekét, azt, mint mondta, csak később jelentik be.

106 kis választás lesz jövőre

Kész Zoltán elmondta azt is, felmérik a választókerületben, hogy melyik jelölt a legesélyesebb a győzelemre – elmondása szerint jelenleg hat százalékkal ő vezet a fideszes jelölt előtt. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire lehet hiteles egy-egy jelölt által megrendelt felmérés, úgy válaszolt, emiatt tartja támogatandónak a Közös Ország Mozgalom kezdeményezését. Ennek lényege, hogy négy közvélemény-kutató cégtől rendelnének felméréseket a 106 választókerületben. „Ezzel egy hiteles képet lehetne adni arról, melyik ellenzéki jelöltet érdemes támogatni” – mondta Kész. Hozzátette, ha Veszprémben készülne olyan hiteles mérés, ami azt mutatja, hogy van esélyesebb jelölt, visszalépne, és őt segítené a kampányában.

 
Navracsics Tibor (a képen) volt titkára indul Veszprémben a Fidesz jelöltjeként
 Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA
 

 A választókerületén kívül azonban nem kampányolna más jelöltek mellett, mint mondta, szerinte mindenkinek a saját kerületére érdemes koncentrálnia. „Nem egy választás lesz jövőre, hanem 106 kis választás. Ha mindenki a saját kerületére koncentrál, azzal komoly eredményeket lehet elérni. Az emberek 60 százalékának elege van a jelenlegi rezsimből, és a választói akarat az, hogy legyen taktikai együttműködés, emiatt valószínűleg az átszavazás sem lesz ritka egyéni körzetekben” – mondta.

Töredékszavazatokért és kampánytámogatásért versenyeznek a pártok

Kérdésünkre, hogy ha a választók jelöltkoordinálást szeretnének, miért nem hallgatnak rájuk a pártok, Kész Zoltán úgy válaszolt, szerinte a fő ok, hogy mindegyik párt a töredékszavazatokra és az egyéni jelöltek állításáért begyűjthető kampánytámogatásra hajt. Az egyéniben a vesztes jelöltekre leadott szavazatokat részben hozzáadják a listás eredményhez, ami egy-két plusz mandátumot érhet az országos listának, azaz a párt több politikusa jut parlamenti székhez (ugyanakkor ebben a választási rendszerben a töredékszavazatok elosztása is a Fidesznek kedvez leginkább, az ellenzéki pártok csak morzsákat kapnak).

„A pártok a vesztesek stratégiáját folytatják, amikor csak a töredékszavazatokkal és a kampánytámogatásokkal kalkulálnak. Akinek az célja, hogy legyőzze a Fideszt, az nem így gondolkodik” – fogalmazott.

Kész ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a pártok, bár indítanak saját jelöltet, a kampányban a legerősebb egyéni jelölt támogatására buzdítanak – szerinte Veszprémben különösen esélyes egy ilyen felállás, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy idővel más ellenzéki pártok is őt támogassák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!