2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 12:00

Menekültáradattal és terrorfenyegetéssel néz farkasszemet az ország

2015. március 3., kedd 11:36

Magyarország is részt vesz a NATO válságkezelő gyakorlatában. A forgatókönyv szerint két másik ország konfliktusa menekülthullámot indít el, amelynek kezelésére Magyarországnak megoldást kell találnia.

Hétfő reggeltől kezdetét vette a NATO katonai válságkezelési gyakorlata, a CMX15, amelyben Magyarország is részt vesz az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagjaként. A forgatókönyv szerint két másik ország konfliktusa menekülthullámot indít el, amelynek kezelésére Magyarországnak megoldást kell találnia. De ugyanígy felkészültnek kell lenni egy esetleges terrortámadás elhárítására is.

– A gyakorlaton részt vevő munkacsoportok feladata az, hogy folyamatosan értékelje a NATO-tól jövő elvi, elméleti problémákat, az azokra hozandó magyar reagálásokat előkészítse, azokra javaslatot tegyen, adott esetben kormánydöntés javaslatokat tegyen, és képes legyen szakmailag kezelni a felmerülő problémákat, legyenek azok elvi jellegű menekültügyi, járványügyi, kibertámadás jellegű problémák vagy akár terrorfenyegetettséget előrejelző problémák – mondta Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Gyakorlatozik a híradós ezred Székesfehérváron, a Warlord Rock akcióban magyar és amerikai lövészalakulatok hadműveleteit tervezik és irányítják. Az ukrán válság miatt a NATO ide is telepítene koordinációs központot, a tervek szerint erről a bázisról irányítanák a több ezer fős kontingenseket a háborús övezetekbe. A kormány nem zárja ki magyar katonák részvételét ezekben a műveletekben. „Hogy részt vesznek-e magyar katonák ebben a magas készenlétű NATO katonai egységben, ezzel kapcsolatban a legutóbbi NATO-csúcson természetesen születtek döntések és bizonyos fokig elköteleződés is minden NATO-tagállam részéről. Ez egy konszenzusos, közös döntés volt, ennek a részleteit a NATO még kidolgozza” – tette hozzá Dankó.

A székesfehérvári NATO koordinációs központ létrehozásához az Észak-atlanti Tanácsnak egyhangúlag kell hozzájárulnia. A 40 fős parancsnoki állomány felét a Magyar Honvédség adná.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!