2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Napi aktuális 00:10

Megágyaznak az állami közműszolgáltatónak

2015. március 16., hétfő 20:58, frissítve: hétfő 22:14

A Nemzeti Közműszolgáltató előtt egyengeti a piacot egy törvénymódosító javaslat. Ha az Országgyűlés rábólint az indítványra, a lakossági gázszolgáltatók kivonulhatnak, utódjukat a Közmű-szolgáltatási Hivatal választja majd ki. Bár az oroszok olcsóbban szállítanak, mint tavaly ősszel, a lakossági gáztarifában – a kéménysepréssel ellentétben – nem várható további csökkentés.

Az állami közműszolgáltatónak ágyaz meg egy kormánypárti képviselő törvénymódosító javaslata. A magántulajdonú, de veszteséges cégek kivonulhatnak a lakossági gázpiacról. „Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy azok az egyetemes szolgáltatók – hogy mindenki értse, kiről van szó –, akik a lakosságnak, illetve a kisvállalkozóknak szolgáltatják a földgázt jelenleg, azoknak legyen módjuk ezt az engedélyt visszaadni, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak pedig legyen módja a legolcsóbb, nonprofit jellegű szolgáltatót kiválasztani” – mondta Balla György fideszes képviselő.

A lakossági tarifáról a kormány dönt, az árra az energetikai hivatal tesz javaslatot. Mivel az orosz gáz ára az olaj világpiaci árához igazodik, az oroszok most lényegesen olcsóbban szállítanak, mint tavaly októberben. Ezt maga a kormány ismerte el írásban egy szocialista képviselőnek. Újabb rezsicsökkentés mégsem valószínű, mert közben drágult a dollár. „A kitárolt gáz esetében összesen 10 százalékos súllyal szerepel ez a bizonyos olajtermék indexált ár. Ez azt jelenti, hogy az összes ár szempontjából a mértéke, hát, ha nem is azt mondom, hogy elhanyagolható, de nagyon alacsony, ebből kifolyólag nem indokolt jelenleg arról beszélni, hogy további árcsökkentésre van lehetőség” – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.


Az energetikai hivatal szóvivője mindezt egyébként úgy nyilatkozta, hogy a hatóság nem tudja, mennyit is fizet most az állami tulajdonú Magyar Földgázkereskedő Zrt. az oroszoknak. A cég – üzleti titokra hivatkozva – nem hajlandó elárulni a hivatalnak az árat. A hivatal húszmillió forintra bírságolta a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t, mire a társaság bírósághoz fordult.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!